Site Meter

Verantwoording:

Al jaren steek ik in mijn directe omgeving mijn grote bewondering voor Drs. P (Heinz Hermann Polzer, 1919 - 2015) niet onder stoelen of banken. Verwoede naspeuringen op de electronische snelweg leerden mij echter dat er bitter weinig over deze erudiete geweldenaar te vinden is. Dit staat in schril contrast met zijn grote oeuvre. Op de weblocaties van enkele mensen met goede smaak na lijkt de informatie enigszins verbrokkeld en her en der als heerlijke versnaperingen verstopt te zijn. Wie A zegt moet ook P zeggen en aldus ontstond dit overzicht. Vooral de knipsel- en curiosa-afdeling zijn zeer uitgebreid en de filmpjes zijn niet te versmaden. Met dank aan vele liefhebbers voor hun belangeloze bijdragen. Geniet!
Nu nodig ik u gaarne uit mij te volgen in een luidkeels geroepen driewerf houzee voor Drs. P!

 

Max van Velzen

Amsterdam

Copyright © Alle teksten: H. H. Polzer

 

Biografie Bibliografie  Knipsels / interviews Knipsels / Curiosa en Polzeriana Foto's Filmpjes Teksten Koppelingen Gastenboek


 

O oude Maasstad

 

O oude Maasstad aan de Rotte,

Gij onvolprezen Rotterdam.

Bekoorlijk als mijn nicht Charlotte

En stralend als een zuurstofvlam.

Gij onvergangklijke gemeente

Waar ik mijn schoonste jaren sleet.

Eer kluift de hond aan mijn gebeente,

Dan dat ik Rotterdam vergeet.

 

Uit: Zang- en leesboekje voor belangstellenden

 

Stichting Heen en Weer

 

Deze week kreeg ik een mailtje van de door mij zeer hooggeachte Ivo de Wijs. Hij liet me weten dat hij is toegetreden tot het bestuur van de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs. P (roepnaam: Stichting Heen en Weer). Zij beheren de rechten van boeken en geluidsdragers en proberen de interesse voor de Drs. en zijn rijke werken levend te houden. Dat bestuur bestaat uit Vic van de Reijt (voorzitter), Paul Prenen (secretaris), Hanca Leppink (penningmeester) en Ivo de Wijs (bestuurder).

 

Hij heeft mij gevraagd of ik de toekomstige plannen en activiteiten van de stichting op deze site wil melden. Uiteraard ben ik zeer vereerd om de digitale spreekbuis van de stichting te zijn. Ook ben ik blij dat er weer nieuws te melden is omtrent de verleden jaar overleden woordkunstenaar.

 

De stichting droomt van een grootscheepse viering van Heinz' 100ste geboortedag in 2019. Ook staan er op kortere termijn een aantal activiteiten op stapel:


De 97ste verjaardag van Drs. P zal (helaas, in zijn afwezigheid) gevierd worden in en om het etablissement Quartier Putain (Oudekerksplein 4, Amsterdam). Datum: 24 augustus. Aanvang: 16.30 uur. Jan de Smet (van De Nieuwe Snaar) zal liederen zingen van Drs. P (en mogelijk geven ook Fay Lovsky en Lucky Fonz III acte de presence). Toegang: gratis.


“Een flitsende soiree rondom Drs. P”

Op 27 oktober a.s. wordt er een Drs. P-avond gehouden in het hoogst bevallige en zeer oude kerkje van Buiksloot (Buiksloterkerkpad 10, Amsterdam-Noord). Medewerkenden zijn o.a. Het Zeedijkkoor, Jan de Smet, Fay Lovksy, Ivo de Wijs en (mogelijk) Ringo Maurer. Aanvang: 20.00 uur. Entreeprijs voor leden: 5 euro, entreeprijs voor niet-leden: 10 euro. Boeken kan online via www.buiksloterkerk.nl/podium.html.


Laatste update: 17-08-2016

 

 

Smartphone of tablet

 

Geachte bezoeker. Ik ben me er terdege van bewust dat deze site gemaakt is voor en door een desktop computer of laptop en dat ze dus minder geschikt is voor modernere vormen van communicatie.

Daarvoor mijn welgemeende excuses maar de site is in de loop der tijd ietwat uit zijn krachten gegroeid.

Ik hoop ooit de kennis en tijd te hebben om aanpassingen te maken waardoor ik haar de 21e eeuw kan binnenslepen. Tot die tijd moeten we het er mee doen.Op de site http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone staat veel archief van de BRT. Van die site komen onderstaande filmpjes over en met Drs. P.

Klik op de blauw-witte pijl om naar de pagina met het filmpje te gaan. Veel plezier!

 

Drs. P over humor

Het morbide, het sadistische is met humor zeer goed te verenigen. Drs. P vertelt waarom. (Kwarteeuw taboe, 18 januari 1986), 1:08 min.

Jean Blaute en Drs. P

Ik schat 1986, verder weinig informatie. 7:23 min.

Drs. P speelt kazoo

Drs P zingt in 1977 'Praktijk' op het Humorfestival van Heist. Hij begeleidt zichzelf op kazoo. (1977), 4:09 min.

Drs. P wordt 75

De Zevende Dag viert de verjaardag van Drs. P. Hij zingt zoals we van hem gewoon zijn een liedje: 'De Zusters Karamazov'. Het is zeker geen 'luchtige rijmelarij' wat Drs. P brengt, hij wordt zelfs boos als hij dit hoort, maar wat is het dan wel? (De Zevende Dag, 19 februari 1995), 13:02 min.

Taal is een eindeloze speeltuin

Drs. P houdt van taal: "Taal is een sprookjesrijk, een eindeloze speeltuin." Deze plezierdichter en woordkunstenaar is te gast bij Kurt Van Eeghem. Hij zingt 'De dubbele Punt'. (Geen kaas geen spektakel, 19 september 1994), 12:44 min.

 


Op het onvolprezen filmkanaal Youtube kwam ik recent 2 filmpjes tegen die door de gebruiker "ripspique" zijn geplaatst. Gezien zijn alias duidelijk een P-fan. Voor mij zijn dit filmpjes die ik nog niet had gezien waarvoor eeuwig dank, mysterieuze ripspiqué. Na enig speurwerk blijken de filmpjes te komen van www.cobra.be


DRS. P ZINGT 'SLA' (1981)

Deze aflevering van 'Met zicht op zee' heeft als thema gastronomie. Carl Huybrechts is de gastheer. (Met zicht op zee, 6 augustus 1981) 4:49 min.


DE ONBEKENDE GAST IN NOORD-ZUID: DRS. P (1978)

Mies Bouwman en Johan Anthierens interviewen Drs. P, hij is de onbekende gast in Noord-Zuid. Ze praten over taal, taalverarming, misdaden tegen de taal. (Noord-Zuid, 8 december 1978) 16:53 min.


Het VARA radio-programma "Wie in 't Nederlands wil zingen" van circa 1985. Het eerste half uur een interview van Herman Stok met Heinz Polzer. Het gesprek is gelardeerd met diverse muzikale intermezzo's zoals O, wat leuk en De commensaal. Het tweede half uur een optreden van Drs. P met het Amsterdams Filharmonisch Trio.

Met dank aan Wouter Wiedenhof voor het beschikbaar stellen van deze opname die hij bij toeval tegenkwam tussen de cassettebandjes van zijn vader. Zo zijn er waarschijnlijk nog veel dingen te ontdekken! Ik roep een ieder op eens te spitten in oude dozen.

Verder zijn er nog een paar andere dingen te beluisteren op bovenstaande afspeler..

 

( afbeelding van cassette is gefingeerd)


OPROEP!

 

Ik kreeg onderstaande oproep van Henk van Bruggen. Mocht u hem kunnen helpen neem dan a.u.b. contact op met mij via de bovenstaande link "gastenboek" of via e-mail. Dank!

L.S.

Complimenten voor uw uitgebreide website!

Ik ben op zoek naar een kopie van een promo filmpje waarin ik gefigureerd heb voor de start van Nederland 3 in 1988.  In die promo wordt een zingende en piano spelende Drs. P op een kar gereden die ik (als verhuizer) door allemaal bekende decors trek.


Heeft u deze dit toevallig nog ergens op staan of kunt u mij helpen door een oproepje te plaatsen?

Met vriendelijke groet,

Henk van Bruggen


Vraag en antwoord interviewtje van Nick Muller met Drs. P

Uit: HP/De Tijd nummer 1, januari-februari 2013

 

 


Anekdote over Broeders ontwaakt! uit 1977

Broeders ontwaakt! was geen reclameuitgave van Iglo (zoals vaak gedacht) maar werd door drs. P. geschreven voor het weeklblad Panorama. De toenmalige (inmiddels overleden) hoofdredacteur Gerard Vermeulen was een groot fan van Polzer.

Het boekje was bedoeld als jaarwisselinggeschenk en Panorama zou Panorama toentertijd niet zijn geweest als er niet een adder onder het gras had gezeten. Het boekje werd ingevroren (inderdaad door Iglo) en ook door die ijsmeesters rondgebracht. Het veroorzaakte de nodige heisa. Bij niet iedere relatie belandde het boekje namelijk in het vriesvak. Dus toen vele relaties na het kerstreces terugkwamen op kantoor vonden ze daar al hun reguliere post in een een plas water. En dat werd niet overal gewaardeerd zoals te begrijpen valt.

Dank aan voormalig Panorama-redacteur Eddy Esman voor de anekdote!


De veelgeprezen documentaire 'Drs. P Niet van talent gespeend' is nu in zijn geheel op Hollanddoc te bekijken. Dit even voor de liefhebbers die deze gemist hebben!

 Literair café AaBC 1977-1979

 

Een filmpje bij Archieven.nl van de eerste jaren van het literair café AaBC met tal van grootheden. We zien o.a.  Albert Hogeveen, C.Buddingh, Hans Dorrestijn, Levi Weemoedt, Rob Engelsman/ Willibert Panman, Jan Kal, Herman Finkers, Igor Streepjes, Drs.P/Heinz Herman Polzer, Theodor Holman, Driek van Wissen (overl, 21-mei-2010), Willem Wilmink, Jan Boerstoel, Gerard Vonk (liedjezanger), Graig Strete, Harry Hoogstraten en Kees van der Hoef.

Voor de ongeduldigen onder ons: Heinz komt zo rond de 17e minuut voorbij.

 

Klik de foto voor de link naar het filmpje:

 


Gedistingeerd gezelschap:

 

Tijdens een literaire middag met het thema 'lichte poëzie' in Middelburg (1987) lieten Kees Stip, Drs. P, mevrouw Stip, Jean Pierre Rawie en Nico Scheepmaker zich op de gevoelige plaat vastleggen.

 


 

Salon, 1994


Niet de Drs. maar wél leuk!

“De Zuidpoolexpeditie” werd geschreven door Hugo Matthysen , lichtjes gebaseerd op de melodie van “de troïka” van Drs. P in een arrangement van Jan Leyers, en uitgevoerd oor stemmenimitatoren (!) Braem & Van Gool voor het satirische BRT- Radioprogramma “Pluche Palace “.
Het lied verscheen op de ( zo goed als onvindbare) elpee : Braem & Van Gool : “ALIAS” uit 1985 ( Ariola 858.104 ). Met dank aan Jan De Smet voor de opname:


'Kinderverdriet'. Een ballade die Drs. P ooit schreef voor het blad Humo (klik voor vergroting):

 

 


Op 11 februari 2012 was het behoorlijk glad op de hoofdstedelijke Keizersgracht. Onze Drs. voelde zich genoodzaakt om preventief anti-slipsokken over de immer gepoetste schoenen te trekken bij zijn dagelijkse wandelingetje:

 

(fotograaf onbekend)

 


 

Copyright: Lona Aalders

 


 

 

De insiders weten waarover ik spreek. Er is een echt orkest dat deze naam heeft aangenomen. Met dank aan Drs. P. Zie deze link om te bewijzen dat ik niet fantaseer!

 


Ter gelegenheid van de 200e uitgave van literair magazine BZZLLETIN (november 1992) schreef Drs. P onderstaand juweeltje:

 

Thans moeten wij eens duchtig mediteren!

Waarover? Weldra blijkt dat zonneklaar

Eerst ga ik (lieve dames, waarde heren)

Een weinig op ons thema preluderen

 

Men valt niet met de deur in huis, nietwaar,

Als ware men een Noorman of Tartaar

Aanstonds zou iedereen zich fel verweren --

Lag zulk een gast op tuinpad of trottoir

 

Hoe moeilijk ook, we zullen dus proberen

Om kalm en weldoordacht te redeneren

Nochtans -- daarin schuilt ook een groot gevaar:

Dan kan de lezer(es) zich distantiëren

En zit men met de hardgebakken peren

Romantische lectuur valt hem of haar

Doorgaans, dat is gebleken, minder zwaar

 

Mijn jeugd vergleed, en zal niet wederkeren

Ach, kon ik nog slechts éénmaal hier of daar

Athletisch als een vent van twintig jaar

Languit gaan liggen onder coniferen...

 

Bij velen, mits voorzien van tere snaar

Zal deze ongetwijfeld sterk vibreren

Zoiets brengt slechts de verskunst voor elkaar

Lyriek (zie onderhavig exemplaar)

Laat niemand onberoerd, en blijft charmeren!

En nu wil ik een ogenblik pauzeren

Terwijl ik peinzend in de verte staar

Indien u vraagt: 'Wat kan ik hiervan leren?'

Nu, leest u dan de eerste letters maar

 

Drs. P


In het VARA-programma Evenblij met... 60 jaar cabaret dat afgelopen 10 september 2011 is uitgezonden is te zien hoe presentator Frank Evenblij de "Cabaret Literatuur Taalbokaal 2011" uitreikt aan Drs. P op verzoek van Bart Chabot. Onderstaande link laat het programma zien op Uitzending Gemist en na ongeveer 8.20 minuten kunt u het bewuste item terugzien.

 

Link:  http://omroep.vara.nl/media/61147

 

 


Bij uitgeverij Liverse verscheen eind augustus 2011 een zilverkleurig doosje met ollekebollekes geschreven door Drs. P en Jaap van den Born genaamd Weer of geen weer. Jaap heeft ook de illustraties gemaakt, met uitzondering van de karikatuur. Deze is van de hand van Siegfried Woldhek.

Het zijn ollekebollekes die eigenlijk door Drs. P geschreven waren voor de opvolger van Fabelmensen maar uiteindelijk niet gebruikt zijn. Nu zijn ze dus toch in druk verschenen ter gelegenheid van Heinz' 92e verjaardag in een oplage van maar 50 exemplaren. Een echt stukje Polzeriana (en Borniana) voor de verzamelaar!

 


 

   

 


Op verzoek:

 

LACHEN IS GEZOND

 

Er is in ieders leven

Behalve vreugd ook smart

De ene mens verveelt zich

De ander werkt te hard

Een derde heeft geen vrienden

Zijn buurman heeft geen cent

Maar alles is te dragen

Als je optimistisch bent

 

Dus heeft u tegenslagen

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Een slechtbefaamde rover

Verscheen op het schavot

De beul sprak vóór het hakken:

'Gij hebt een droevig lot'

Maar vrolijk zei de ander:

'Wees niet met mij begaan

Ik hoef nu immers nooit meer

Naar de tandarts toe te gaan'

 

Dus mocht men u onthoofden

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Het huis van Mulder brandde

De brandweer snelde aan

En weldra was de woning

Met vrouw en kind vergaan

Hij sprak met luid geschater:

'Al lijkt het onbeleefd

Ik lach omdat mijn buurman

Zoveel waterschade heeft'

 

Dus mocht uw huis verbranden

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Een onfortuinlijk speler

Door wanhoop overmand

Kocht een gevaarlijk dolkmes

En maakte zich van kant

Zijn weduwvrouw sprak lachend:

'Dat komt mij goed van pas

Omdat er aan die man altijd

Zoveel verstelwerk was'

 

Dus mocht men u besterven

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Een ongehuwde dame

Werd moeder van een kind

Hetgeen een jongejuffrouw

Doorgaans vervelend vindt

Maar zij was best tevreden

En sprak: 'Dat vind ik fijn

Nu hoef ik, naar mij dunkt niet zo

Onschuldig meer te zijn'

 

Dus mocht u plots bevallen

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Een overleden losbol

Belandde in de hel

Heer Satan lachte honend:

'Meneer, het spijt mij wel

Gij moet nu eeuwig branden'

De losbol sprak gerust:

'Ik heb die brand bij voorbaat

In mijn leven al geblust'

 

Dus komt u bij den duivel

Of zit u aan de grond

Dan moet u haha lachen

Want lachen is gezond

 

Drs. P (van de LP De stille odyssee, 1975)

 


Uit het Utrechts Nieuwsblad van 23 maart1895. Het oerverhaal heeft een beduidend happier end dan de versie van onheilsprofeet Drs. P:

Hetzelfde bericht was overigens al eerder gemeld, nl. op 18 maart 1895 in De Tijd:


De Friese koe

Het is mij al een tijdje wetenschappelijk te moe,

ik denk dat ik daarom maar iets doceer.

En stap voorlopig af van al dat lyrische gedoe,

We moeten eens een studie maken van de Friese koe.

Dus pak uw schrijfgereedschap en noteer:

 

Men moet de Friese koe niet zoeken in de London-Zoo.

Zo'n dierentuin heeft niet de juiste sfeer.

Misschien wel voor de marabou en voor de kangoeroe.

De Friese koe is veel meer op zichzelf, u weet niet hoe.

En wordt nerveus van dat geparadeer.

 

Ze trekt niet graag de aandacht en ze draagt dus geen byoux.

En mode, och, daar kijkt ze wat op neer.

Vooral de hedendaagse onwelvoeglijke dessous.

Die prikkelende kousen en nog meer van die frou-frou.

Ze kleedt zich enkel in toekomstig leer.

 

Ze kan ook uiting geven aan misnoegen en dégoût.

Uit overtuiging of gevoel van eer.

Wanneer de Friese koe iets op haar hart heeft, zegt ze boe.

Bijvoorbeeld tegen stierenvechten of een barbecue.

En tegen margarine en zo meer.

 

Er was een Franse zangeres, die heette Patachou.

En Willem Oltmans, wie was dat ook weer?

Nu ja, daar gaat het hier niet om, dat doet er nu niet toe.

Er staat in Nederland een standbeeld van de Friese koe.

Bekijk dat monument maar eens een keer.

Want dat verdient ze wel zo ongeveer.

 

Drs. P

(uit: Dieren op versvoeten, 1985)

 


 

Drs. P en het Filharmonisch Trio

 


 

 


Driek van Wissen-trein!

 

De laatste tijd heeft een keur aan mensen zich sterk gemaakt om Arriva te bewegen één van hun treinen tot Driek van Wissen-trein om te dopen. Onder aanvoering van Literair Weblog De Contrabas kon een ieder een ondertekende petitie opsturen om dat voor elkaar te krijgen. Ook op Hetvrijevers liet dit de mensen niet koud en zo kwam het dat Drs. P lucht kreeg van dit initiatief. Hij liet zich als mede-dichter en collega versificator van de luchtige soort verleiden tot het schrijven van een tweetal versjes om zijn steun te betuigen:

 

O, die trein wil niemand missen:
Technisch prima, sympathiek!
Dus terecht - u zult het gissen -
Heet hij naar Van Wissen, Driek

 

Om even uw geheugen op te frissen:
Zijn werk was nimmer duf of tweedehands
Er viel ook nooit een fout uit op te vissen
Zodat hij Dichter werd des Vaderlands

En krachtig dringt het door tot ieder brein:
Zijn naam wordt nu gegeven aan een trein

   Max   12-06-2011


Zaterdag 11 juni 2011 was het weer Luilak. Deze gebeurtenis in het weekend voor Pinksteren wordt hier opgeluisterd met een feestelijk recept van de hand van Drs. P. Het komt uit: Maak er 'n feest van, recepten en tips voor tientallen feestdagen door vele bekende persoonlijkheden, uitgave E.C.I. 1977. Dank aan Jaap van den Born voor de tip.

 

 


Een gedicht over omgaan met roem. Het staat in een boekje uit 1985 waarin buiten dit gedicht van Drs. P ook werk te vinden is van Komrij, Hermans, Campert, Schmidt, Carmiggelt, Cremer en anderen.

 

 

Het volk is hier op literair gebied

Nu niet bepaald tot geeuwens toe verwend

Vandaar ook, dat men in de houding schiet

Zodra men een auteur/auteuse ziet

Dit wordt de jeugd zo duchtig ingeprent

Dat zelfs de meest a-culturele blagen

Je respecteren als een exponent

Van al wat men moet hebben om te slagen

Je vindt je roem verwoord in heldensagen

Wanneer je een bekende schrijver bent

 

Als schrijver ga je door voor erudiet

Ervaren psycholoog en leuke vent

En (monkelend verteld of impliciet)

Een artistiek verantwoord sybariet –

Erotisch liberaal en vrij potent

Zodat je, waar je ook maar op komt dagen

Uitbundig wordt begroet, en geen moment

Om exclusieve aandacht hoeft te vragen

Men doet hier alles om je te behagen

Omdat je een bekende schrijver bent

 

De overheid, van allerhoogste piet

Tot onbezoldigd hulpverkeersagent

Het huisdier en de koekoek en de griet

Ja, al wat stem heeft zingt het hoogste lied

En dat dit jou betreft, is evident

In alle streken en bevolkingslagen

Bewierookt men je kwistig en frequent

En blijft men van je meesterschap gewagen

Geen mens, geen recensent zal aan je knagen

Zolang je een bekende schrijver bent

 

O willekeurling, doet het u verdriet

Dat niemand nergens nimmer u herkent?

Dan mag u zich, wat mij betreft, beklagen

Het leven is veel beter te verdragen

Indien je een bekende schrijver bent

 


 

 

 


Hier een handgeschreven briefje van Heinz in respons op een aanvraag voor een optreden voor het Huisduiner Belang in 1988.

We zien dat Heinz zelf zijn optredens regelde en ook wat de bescheiden gage was voor al dat moois:

 

 


 

Kunstzijde (1902)

 

Kunsthoning, kunstmoeder

Kunstmaan en kunstvuurwerk

Kunstgreep, -ijs, -taal, -knie

-stoot, -nijverheid, -leer...

 

Echter, de verre van

Ladderbestendige

Kunstzijden dameskous

Zien we niet meer

 

 

Het atoommodel van Rutherford (1911)

 

Rutherford, Manchester:

"Kijk, mijn atoommodel!

Sierlijk, natuurgetrouw

Schaal 1 op 10"

 

Jammer, het voorwerp was

Allerpetieterigst -

Zelfs met vergrootglas

Heel moeilijk te zien

 

 

De afsluitdijk (1932)

 

Scheepvaartbedrijvigeid!

Talloze zeedieren!

Toen kwam de afsluitdijk -

Ging de zaak dicht

 

Pech voor de zeldzame

Coloratuurgarnaal

Die men te laat, helaas

In had gelicht

 

 

De laser (1960)

 

Einstein voorspelde het:

Magische laserstraal

Waar al veel wonderen

Mee zijn gedaan

 

Wat een verschil met de

Ongeheimzinnige

Straal van een cirkel

Of die uit de kraan

 

 

De eurotunnel (1994)

 

Net nog de buitenlucht -

Nu slechts een tunnelwand

Hier is het uitzicht

Beperkt en vrij doods

 

Nee, dit heeft lang niet het

Adrenalinische

Van, zeg, een bergrit

Of achtbaan desnoods

 

Uit: 1900-2000 Dingen / Drs. P


 

 

Deze 2 foto's zijn door Paul Ilegems genomen tijdens het door hem georganiseerde Salon van de Onafhankelijkheid in Antwerpen, maart 1994. Uiteraard weer veel dank aan Paul voor het beschikbaar stellen.

 


Heruitgave van Zang- en leesboekje voor belangstellenden

 

In 1953 verscheen de eerste publicatie van Heinz Polzer, Zang- en leesboekje voor belangstellenden. Dit werd uitgegeven door W.L. en J. Brusse te Rotterdam, onder het pseudoniem ‘Een kindervriend’. Deze publicatie is zeer zeldzaam en niet of nauwelijks antiquarisch te verkrijgen.

 

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek brengt uitgeverij Liverse een facsimile uitgave uit van deze unieke bundel. De eerste vijftig exemplaren zijn Romeins genummerd en gesigneerd.

 

Zang- en leesboekje voor belangstellenden

door een Kindervriend

ISBN 978 90 76982 70 0 - 64 blz. - Paperback - € 12,50

 

-

 

Ook verschijnt een heruitgave van Broeders ontwaakt!

 

Zoals bekend heeft Heinz Polzer jarenlang op een reclamebureau gewerkt. In 1977 schreef hij voor Iglo dit reclameboekje. Dit boekje (een facsimile uitgave) is niet in de handel verkrijgbaar en alleen rechtstreeks bij Liverse te bestellen.

 

Broeders ontwaakt - Drs. P - 32 blz. - € 7.50

verkoop@liverse.nl

 


Laatste exemplaren van En passant

 

Van deze bundel zijn nog enige exemplaren verkrijgbaar.

Op = op!

Voor de liefhebbers neem contact op met:

 

iest en brand uitgevers
Nieuwe Teertuinen 11C
1013 LV Amsterdam
(020) 6246394
info@iestbranduitgevers.nl

 

En Passant, Drs. P, ISBN 978-90-79717-01-9, Euro 8,50

 


Drs. P gehuldigd in Vlaanderen

 

BRUSSEL -  Heinz Hermann Polzer, bij het grote publiek bekend als Drs. P, viel dinsdag 27 oktober onverwacht een hulde ten deel tijdens zijn bezoek aan Brussel. De 90-jarige tekstschrijver, zanger en cabaretier was in de Belgische hoofdstad ter gelegenheid van de Taaldag van de Vlaamse omroep VRT. Daar kreeg Drs. P een bijzondere oorkonde overhandigd namens de omroep en de Nederlandse Taalunie.

 

Op de oorkonde, uitgereikt door de Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet, staan in zwierige vorm tientallen woorden en uitdrukkingen verwerkt die de auteur in het leven heeft geroepen. Daaronder bevinden zich bekende teksten als 'knolraap en lof, schorseneren en prei' en 'trojka hier, trojka daar'. Drs. P werd in het Flageygebouw ook getrakteerd op een huldelied door zanger Jan De Smet van de cabaretgroep De Nieuwe Snaar.

Drs. P kreeg het eerbewijs „wegens zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal”, aldus de Nederlandse Taalunie dinsdag. „Negentig jaar is hij deze zomer geworden en nog altijd schrijft hij teksten met het plezier van een kind dat de onbeperkte mogelijkheden van onze taal op speelse wijze uitprobeert”, zei Smet.

In de Nederlandse Taalunie werken Nederland, Vlaanderen en Suriname samen op het gebied van de Nederlandse taal. Op de Taaldag in Brussel kwamen wetenschappers, politici, mediamensen en taalspecialisten uit Vlaanderen en Nederland bij elkaar.

Bron: persbericht Nederlandse Taalunie

Foto: VRT

Max   27-10-2009


Drs. P met Vic van der Reijt in het Vondelpark.

16-08-2009


Huisproblemen

 

Op youtube staat een interessant filmpje. Het is een gedeelte van een uitzending van "Mens durf te leven" van maart 1963. Leen Jongewaard zingt een ingezonden tekst/liedje genaamd "Huisproblemen". De tekst is uiteraard gemaakt door Heinz Polzer die toen nog onbekend was. Dit liedje was ook genaamd "De Commensaal" maar aangezien weinig mensen wisten wat dat was heeft de Drs. het in 1965 opgenomen als "Het Trapportaal".

 

Opvallend is het laatste couplet dat korte tijd later compleet door Heinz herschreven is:

 

De psychiater sust en brengt ons telkens weer tot rust

Hij heeft direct gezegd: "Die man is ziek, die is niet slecht"

Toch is het niet loyaal, sociaal en amicaal

want morgenochtend ligt er weer zo'n juffrouw in het trapportaal

 

 


 

 

 

Vandaag (24 augustus 2015) is een gedeelte van het Oudekerksplein (Amsterdam, Wallen) onofficieel vernoemd naar de dit jaar overleden Drs. P.

 

Om het plekje pal voor café Quartier Putain, tevens het hoofdkwartier van uitgeverij Top Notch, illegaal op zijn verjaardag te hernoemen is een beetje een anarchistische daad die goed op deze plek past. Dit aldus Vic van de Reijt die een korte toespraak gaf. Ook vertelde Vic dat de overblijfselen van Heinz vandaag zijn bijgezet bij zijn broer in een familie-nis. Volgens Vic heeft Ivo de Wijs dit natuurlijk de Drs. P-nis genoemd. Na de toespraak heeft een hoogwaardigheidsbekleder van de gemeente Amsterdam de (on)officiele onthulling van het straatnaambordje gedaan.

Onder het genot van een sigaartje en biertje werden er vervolgens twee klassiekers ten gehore gebracht door de toegestroomde menigte. De gezusters Karamazov alsmede Het hart eener deerne werden hartstochtelijk en soms zonder op de uitgedeelde tekst te spieken ten gehore gebracht door de intimi en belangstellenden.

Na de plechtigheden vertelde Michèl de Jong me dat hij de te publiceren biografie van Heinz voor zijn rekening neemt. Mocht hier meer nieuws over te melden zijn zal ik dat te zijner tijd graag doen.

 

Enige sfeerbeelden:

Max   24-08-2015


Drs. P overleden 13 juni 2015

 

Excellent In Memoriam door Jaap van den Born:  Het  vrije vers

Condoleances: Remembr.com/drs.p

 

Helaas ging hij heen en komt niet weer.

Het is niet stil aan de overkant; er schallen dactyli.

 

 

 

Geboren: 24-08-1919

Overleden: 13-06-2015 

Max   14-06-2015


1987 - Grote Prijs

 

 

Soms duiken er weer eens dingen op die het hart van de P-fan sneller doet kloppen. Zo kwam ik laatst in contact met mede-liefhebber Marc Tangel en die liet me weten dat hij nog de opnamen heeft liggen van het pauze-optreden dat Drs. P heeft verzorgd tijdens de Grote Prijs van 1987. Terwijl het publiek wacht op de onthulling van de winnaar speelt onze Drs. even 15 nummers in ruim 34 minuten. De opname is van uitzonderlijke kwaliteit aangezien het hier de mastertape van de NOS betreft.

Ik heb de opname integraal op Youtube gezet (in 3 delen weliswaar) zodat de liefhebber er gratis van kan genieten. Veel luisterplezier!

 

Deel 1  
-Groningen-Ananas-Gonzofoon-Dubbele punt

Deel 2
-Bananen-Vocalofoon-Punt komma-Literatuur-Herderslied

Deel 3
-De Commensaal-Treinen-Strokarton-Uitroepteken-Op de onmetelijke vlakte-Knolrapen, Lof, Schorseneren en Prei

Max   13-09-2014


95

 

Op 24 augustus 2014 heeft Drs. P de eerbiedwaardige leeftijd van 95 jaar bereikt. Alhoewel de krachten al enige tijd begrijpelijkerwijze tanende zijn waagt hij zich nog altijd aan het ollekebolleke en is de geest nog willig. Sinds enige tijd zit Heinz in een verzorgingshuis te Amsterdam. Ik wens hem nog vele jaren in zo goed mogelijke gezondheid!

 

Onderstaand artikel verscheen in de weekendbijlage van diverse lokale kranten. Ik mocht zelf ook een duit in het zakje doen en iets over de Drs schrijven. Dank aan Saskia Wassenaar (De Persdienst):

 

Max   24-08-2014


Gammal porträten fȯ?

 

Zo is het een tijdje stil rondom Drs. P en zo komen er 2 nieuwe uitgaven op de markt in korte tijd! Na het eerder aangekondigde Jongste ontdekkingen waar de fans al reikhalzend naar uitkijken komt Paul Ilegems op de proppen met de bundel Gammal porträten fȯ?.

Paul beschrijft de bundel zelf als volgt: "...'Gammal porträten, fö?' bevat 100+ ollekebollekes, verzonden tussen 2006 en vandaag, en sluit in dit opzicht aan bij 'België-Zwiterland' (Manteau, 2006). Er staan ook andere, niet ollekebolvormige rijmende teksten in. En een patafysische oefening. En enkele beschouwingen aangaande de persoon en het werk van Drs. P. 'Gammal porträten, fö?' verschijnt bij uitgeverij Voetnoot in een vormgeving van Henrik Barends..."

 

Hier alvast een fragment:

'Drs. P genoot in België niet minder bekendheid dan in Nederland, hoewel hij zich ook daar afzijdig hield van televisiespelletjes, reclamespotjes en massa-evenementen. Hij had er zijn favoriete plekken zoals de Spiegeltent op de Gentse Feesten, waar hij jaar na jaar een gevierde gast was. Maar ook veel bescheidener podia konden hem bekoren, zoals café De Strandpaal in Assenede, dat met zestig man publiek al afgeladen vol zat. Technische dingen als geluid en belichting lieten hem onverschillig. Aan een geïmproviseerd podium, een min of meer stabiele stoel en een middelmatige buffetpiano had hij genoeg. Niemand in de wereld van cabaret of chanson had ooit zoveel lef. Zakte per ongeluk de microfoon naar beneden of gleden zijn papiertjes van de partituurklep, dan wist hij dat altijd op elegante wijze ten goede te keren, zodat je haast geloofde dat het bij het optreden hoorde. Er kon dus niets fout gaan. Drs. P stond als een rots.

Ook zijn pianospel was de moeite waard. Het conservatorium had hij nooit bezocht maar dat hinderde niet, integendeel. Bij hem geen virtuoze loopjes of pianobar-effecten, die zoveel pianisten in het lichte genre ongenietbaar maken. Drs. P had iets van Burgmüller opgepikt en daar twee delen Händel en een snuifje Chico Marx doorheen geroerd, wat ruim genoeg was om als all-weatherpianist door het leven te gaan. Soms kon hij opeens losbarsten in een wervelende boogie-woogie, of in een reeks complexe modulaties waar hij zelf verbaasd over leek, om uiteindelijk de samenzang ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’ aan te heffen, die een navrant beeld schetst van de onontkoombare neergang der beschaving.'

In het informatieblad van uitgeverij Voetnoot staat een leuke aankondiging van de bundel:

 

                                          

 

ISBN/EAN 9789491738098

Publicatiedatum (jjjjmmdd): 20131011

Bindwijze: Paperback

Auteur:  Drs. P & Paul Ilegems

Uitgever: Voetnoot, Uitgeverij

 

Max   25-08-2013


Jongste ontdekkingen

 

Dubbele dactylus

Ollekebolleke

Is hedendaags

En, mits kundig, klassiek

 

Dient te berusten op

Weloverwogenheid

En inspirerende

Taalgymnastiek

 

 

 

 

 

 

 

In oktober 2013 zal de nieuwste bundel ollekebollekes van Drs. P uitkomen die de titel Jongste ontdekkingen draagt. De bundel bevat ollekebollekes die Drs. P in de afgelopen jaren vervaardigde. Er is een selectie gemaakt uit Heinz' vele hersenspinsels door Cees van der Pluijm en Michèl de Jong die de bundel hebben samengesteld. De laatste bundel van Drs. P was getiteld Kijkvoer & Leesgenot en kwam in 2011 uit. De co-auteur was toen Michèl de Jong en de bundel bestond ook uit ollekebollekes.

De nieuwste bundel zal 96 pagina's ollekebollekes bevatten die handelen over o.a. religie, geschiedenis, seks en taal. Dankbare onderwerpen die in het werk en leven van de Drs. een grote rol hebben gespeeld.

 

Op 9 augustus werden de contracten getekend en het glas geheven op de boreling. Onder de Amsterdamse zon en onder het genot van een goed glas waren Heinz, Cees, Michèl en uitgever Vic van de Reijt goed geluimd, getuige bijgaande foto's (copyright Cees van der Pluijm). Ook zien we Heinz in een T-shirt van koffiehuis Quartier Putain, genoemd naar de gelijknamige klassieker, dat onlangs geopend is:

 

Max   10-08-2013


Herinneringen

 

Aangezien er de laatste tijd weinig nieuws over Heinz te melden is heb ik een tijdje geen nieuwe dingen op de website geplaatst. Er zijn toch wat donaties binnengedruppeld (o.a. wat knipsels) die ik binnenkort zal toevoegen. Nu even een leuke anekdote die Jacques Klöters op zijn Facebookpagina zette:

 

 

 

Ik moest vanmorgen denken aan de triomftocht van Drs. P in België, begin jaren zeventig. Op het Humofestival in Heist viel ook Vlaanderen voor de vieve en vrolijke versificateur.

Hij had die avond op het toneel gestaan met kabaret Ivo de Wijs. Een admiraalspet op het hoofd, een gitaar met de snaren tegen de borst gedrukt wat niet duidde op grote deskundigheid op dit instrument.

Drs. P genoot van het optreden, hij hoefde niet meer alleen achter de piano te zitten maar werd kundig begeleid door Pieter Nieuwint. De Drs. bestreek het hele toneel met koddige danspasjes en een kuitenflikker. Toen de Belgen begrepen dat hier de ironie vlees geworden was, juichten ze hem van harte toe.

Na afloop bezochten de artiesten, hun aanhang en wat journalisten een café waar de stemming door bollekes, fluutjes en jenevers nog grotere hoogten bereikte.

In het midden stond een zonderling biljart met aan de korte kanten een gat geflankeerd door twee klosjes en in het midden een flink aantal klosjes in ruitvorm. Een plaatselijk fenomeen stond daar gedreven te spelen.

Drs. P die ondertussen weer Heinz Polzer geworden was, keek er met belangstelling naar en zei dat hij dat spel ook wel eens zou willen proberen. Ik ging naar de biljarter toe en zei: “Die heer daarginds is de kampioen van Amsterdam, als ik het hem vriendelijk vraag wil hij wel een demonstratiepartijtje met u spelen. “

Dat aanbod werd graag aangenomen. Heinz maakte veel werk van het krijten en hield de keu vreemd vast. Zijn eerste stoot was een dollemansstoot waarbij de bal na een avontuurlijke rondgang verbluffend mooi in het gaatje verdween. De plaatselijke kampioen keek ongelovig. Maar de volgende stoten van Heinz mislukten en zijn meedogenloze opponent dreef zijn speelbal tenslotte grijnzend in het bos van obstakels in het centrum van het biljart.

Heinz bezag de mêlee en stapte naar het buffet. Er stond een norse man achter die liever tv keek in zijn zaak dan klanten bediende. In vooroorlogs Nederlands zei Heinz: “Welaan gedienstige, beschikt gij wellicht over een ijzerzaagje opdat ik gindse beletselen verwijdere?”

De rest van de avond weet ik niet meer, alleen maar gelachen.

Jacques Klöters (van zijn Facebook-pagina)

Max   21-07-2013


Nieuwe video van optreden Drs. P uit 1985 opgedoken!

 

Ik plaatste laatst een krantenberichtje over een optreden dat Drs. P deed in jongerensociëteit Haddekik te Maarssen. In dat bericht staat dat de fotoclub van Haddekik foto's maakte en er zelfs een expositie aan had gewijd. Ik vroeg me af of die foto's nog bestonden en na enig speurwerk vond ik zowaar een lid van de voormalige fotoclub.

Tijdens het contact met dit lid, Harry Nieman, liet hij me weten dat er destijds zelfs gefilmd was! Enthousiast geworden heb ik Harry gevraagd om eens op zolder te gaan spitten en laatst viel er een zeer leuke verrassing op de deurmat. Het pakketje bevatte een VHS-videoband, een tweetal foto's, een aantal krantenknipsels en zelfs een jubileumuitgave van het 40-jarig bestaan van Haddekik waar de optredens (er zijn er ter plaatse meerdere geweest) in vermeld staan. Je begrijpt dat ik zeer verguld was met deze aanwinsten voor de site.

Na digitaliseren van de VHS-band kon ik een gedeelte van het gefilmde optreden redden! Nimmer aanschouwd tot nu. Kijk en geniet!

 

 

Het zijn 5 filmpjes op mijn youtube-kanaal waarin Drs. P de volgende nummers ten gehore brengt:

Max   01-09-2012


Drs. P bij Rotterdamsch Studenten Corps

 

Mei 2012. Drs. P bezoekt de oud-leden van het Rotterdamsch Studenten Corps tijdens een bijeenkomst gehouden in de Industrieele Groote Club te Amsterdam. Vergezeld van Vic van de Reijt en een kakelvers exemplaar van Compilé Complé laat de Drs. zien dat zijn geheugen en zijn talent tot vermaken nog niets aan kracht hebben ingeboet. Vol enthousiasme declameert de levenslustige taalsmid er op los. Het dankbare publiek reageert verheugd.

Dank aan Youtube-gebruiker 'Henk1340' voor het publiceren van het verslag:

 

 

max   21-07-2012


Interview Drs. P door Nick Muller

 

Drs. P:

“Taal is een geschenk”

 

Taalvirtuoos Drs. P (92) is sceptisch over het taalgebruik van tegenwoordig. Zijn wens voor 2012: dat de Nederlandse taal de aandacht krijgt waar ze recht op heeft. Want: “Men vindt verzorgd taalgebruik elitair, en dat is natuurlijk onvergééflijk.”

 

Door Nick Muller

 

Voor de ingang van Hotel Pulitzer in Amsterdam zit een oude man een sigaar te roken. ‘Oud Kampen – Wilde Natura’ staat er op het houten doosje te lezen. Het is de 92-jarige Heinz Polzer, in Nederland beter bekend onder zijn artiestennaam Drs. P, die met zijn spottende oogopslag en ironische glimlach de voorbijgangers gadeslaat. Hij is gekleed in een keurig grijs pak met stropdas, een kledingcombinatie die hij naar eigen zeggen al sinds zijn kleuterjaren draagt.

 

We nemen plaats in de binnentuin van het hotel. Op de vraag wat hij wil drinken, antwoordt hij: “Een thé citron graag. Ik mag geen alcohol meer drinken van mijn vrouw, daar krijg ik ’s nachts krampen van in mijn buik.” Even later knijpt hij drie schijfjes citroen uit in een kop heet water. “Oh, Jesus!” galmt er opeens door de tuin, en de doctorandus veegt wat citroensap uit zijn oog.

 

Ik zou het graag met u hebben over de Nederlandse taal. Wat vindt u van de taal van tegenwoordig?

“Ik heb de indruk dat het Nederlands al een tijd aan het degenereren is. En dat is waarschijnlijk door die strekking van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Men vindt verzorgd taalgebruik elitair, en dat is natuurlijk onvergééflijk.”

 

Ironisch: “Elitair in deze democratische tijd, dat is natuurlijk smakeloos. Maar ik vind: als je een bepaald vak lief hebt, dan móet je elitair zijn. Niet jezelf doelbewust gaan verheffen boven anderen, neen, ik bedoel daarmee te zeggen dat je de taal de aandacht moet geven waar ze recht op heeft.”

 

Wanneer is de verloedering van de door u zo geliefde taal begonnen, is daar een beginpunt voor aan te wijzen?

“Dan moet ik even nadenken. Ik denk dat het bij Willem Kloos en consorten is begonnen, eind negentiende eeuw al, de generatie van de Tachtigers. Die rommelden maar wat aan met de taal. Dat waren van die nieuwlichters, die zeiden dat er een frisse wind moest gaan waaien. Dat keurige, intelligente Nederlands van onze voorgangers heeft afgedaan, vonden ze.”

 

“Persoonlijk vind ik dat een taal die volwassen is, die een hele geschiedenis achter zich heeft, altijd respect verdiend. Helaas kan ik niet voorkomen dat de taal in Nederland nog verder degenereert; het gebeurt, en dat is jammer. Een oplossing voor dit probleem bestaat niet.”

 

“Ik zal een voorbeeld geven van de verloedering. Kloos schreef ooit in een gedicht:

 

 (…) Zeg eens, lust je 'em

Dees donderende vuist? Doe maar of j' kust hem! 

 

Lust je ‘m en kust ‘m. Dat is zó armzalig, hè.”

 

Is alle poëzie van de afgelopen jaren dan zo verschrikkelijk?

“Ik heb poëzie eigenlijk altijd gemeden, en dan met name de Vijftigers, de generatie van Lucebert en Campert. Dat waren zulke revolutionairen, daar had ik intense argwaan tegen. Ze wierpen zich op als ‘de nieuwe stijl’, ‘de nieuwe generatie’, kortom: de totale omwenteling van de literatuur. Dat is nogal ambitieus.”

 

U zegt dat u poëzie altijd hebt gemeden, maar bent u zelf geen dichter?

“Wel, technisch gesproken schrijf ik natuurlijk gedichten, maar als me gevraagd wordt naar mijn beroep zeg ik: schrijver, en ik breng nummers ten gehore. Cabaretier of dichter klinkt zo artistiek.”

 

De Nederlandse taal is volgens u al meer dan honderd jaar aan het verloederen. Dat keurige en intelligente Nederlands, waar u zojuist over heeft verteld, wordt dat –uzelf niet meegerekend– nog gesproken?

“Gelukkig wel. Ik vind het werkelijk verheugend dat in Vlaanderen een woord als ‘verwittigen’ nog zeer achteloos wordt gebruikt. Het is een mooi, begrijpelijk woord. Een woord dat er mag zijn! Om nog een voorbeeld te geven: kijk eens naar een woord als ‘nochtans.’ Het is een woord met een functie, maar je hoort het in Nederland nergens meer. Niemand zal het ooit zeggen, en daar is helaas weinig aan te doen. Dat is wat mij dan ook zo behaagt aan Vlaanderen, dat zulke voorvaderlijke woorden daar nog altijd leven en hun werk verrichten. Dat doet mij een intens plezier.”

 

Kunt u zich nog herinneren wanneer u voor het eerst bewust in aanraking kwam met de Nederlandse taal?

“Ik herinner me dat ik in mijn prille jeugd, begin jaren twintig moet dat zijn geweest, de Nederlandse vertalingen van Jules Verne herhaaldelijk heb gelezen. Ik verlustigde mij aan het verzorgde, rijke en levende taalgebruik. Mijn lievelingsboek uit de serie van Jules Verne, Twintigduizend mijlen onder zee, was uit het Frans in het Nederlands vertaald door een zeer begenadigd schrijver die met zijn moedertaal ware wonderen kon verrichten. Ik vond het prachtig.”

 

“Er stonden naast tekst ook meesterlijke gravures in, die onderschriften hadden. Een onderschrift is me vanaf mijn jeugd bijgebleven, namelijk: ‘Een ontredderd vaartuig dat rechtstandig is gezonken.’ Het woord ‘ontredderd’ kende ik nog niet, maar ik kon de betekenis makkelijk aanvoelen. ‘Rechtstandig’ daarentegen was makkelijker te begrijpen. Deze plechtige taal inspireerde mij. Niet dat ik op deze manier ging schrijven, maar ik werd er wel door gevoed, door aangemoedigd. Taal is een geschenk dat je krijgt; als je goede taal leest of hoort word je verrijkt.”

 

Kortom: Taal is zuurstof.

“Ja, mooi! Heeft u dat zelf verzonnen?”

 

Nee.

“Nee?”

 

Dat heeft u zelf ooit eens geschreven.

“Ik? Goh, ik kijk ervan op! Maar om eerlijk te zijn: ik vind het práchtig! Taal ís zuurstof.”

 

 

Foto's van maart 2012: copyright © Rob Wissink

max   21-07-2012


Geluidsdragers

 

Mocht u op zoek zijn naar muziek van Drs. P en u kunt het niet vinden (zo is b.v. het laatst verschenen standaardwerk Drs. P Compilé Complé op dit moment uitverkocht) dan is wellicht de site van Fonos iets voor u. Ze hebben er een uitgebreide collectie muziek van Drs. P maar ook van tal van andere artiesten. Neus er eens rond!

max   13-07-2012


Veel nieuwe aanwinsten!

 

Wederom ben ik zeer veel dank verschuldigd aan met name Jaap van den Born en Jeu Wijnen voor hun bijdragen aan deze almaar uitdijende site. De afdelingen knipsels, curiosa/polzeriana en foto's hebben er weer veel nieuwe vriendjes bij. In iets meer detail presenteer ik met gepaste trots:

 • 10 nieuwe knipsels van uiteenlopende jaartallen (1972 tot 2006) + 9 interviews (14-07-2012)

 • 20 nieuwe curiosa waaronder verslagen en recensies, aankondigingen en andere heerlijkheden + 10 curiosa (14-07-2012)

 • 10 nieuwe foto's van divers pluimage + 3 foto's (14-07-2012)

Hopelijk zullen er in de toekomst meer van dit soort P-arafernalia opduiken!

max   02-07-2012


Drs. P / Eelco Brinkman

 

In 1989 werd de dag van de literatuur geopend met een door Drs. P geschreven dialoog tussen minister Brinkman en Drs. P.

Zie hier een foto van de gebeurtenis alsmede de handgeschreven tekst van de dialoog. Een mooie aanwinst voor de afdeling curiosa!

 

 

max   02-07-2012


Intussen heb ik op de site reeds meer dan 100.000 bezoekers mogen ontvangen!

Iedereen bedankt voor de belangstelling en hopelijk zullen er in de toekomst nog veel nieuwtjes rond Heinz te melden zijn.

 

Max


Curiosa

 

Van Louis Heinsman ontving ik (eeuwig dank!) een paar interessante dingen voor het curiosa-archief. Het gaat om een foto uit de Volkskrant van februari 1999, een toegangskaartje uit 1990 en een uiterst zeldzame oproep van de KRO om als figurant op te draven voor de opnames van het televisieprogramma 'Romantiek voor twee met Drs. P'. Voor de rol van figurant werden uitsluitend leden van het legendarische P-comité gevraagd.

 

Louis moet nog even contact opnemen met de KRO. Uit mijn berekening van honorarium en kosten maak ik op dat hij nog 10 gulden tegoed heeft!

 

max   27-05-2012


Nieuwe knipsels

 

En wederom zijn er nieuwe knipsels toegevoegd. Met dank aan Jeu Wijnen, Jannie Hendriks en Frits J. Mostert.

max   17-05-2012


Ode aan Drs. P in De Kleine Komedie!

 

Op maandag 23 april 2012 is het boek met 8 cd's genaamd Drs. P Compilé Complé gepresenteerd in De Kleine Komedie. Dit ging gepaard met een ode aan de Drs. door een keur aan artiesten. Een aantal van hen hadden een gedegen voorbereiding achterwege gelaten en kwamen er achter dat veel van Heinz' pennevruchten bedrieglijk simpel lijken. De meeste oogstten echter veel bewondering. Het was een zeer leuke avond met veel applaus en jolijt. Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat het onderwerp zelf aanwezig was en in een olijke stemming verkeerde. Aan het eind van de avond moest het feestvarken zijn opwachting op het podium maken en kreeg daar veel lof toegezwaaid. Op enig moment echter (hoor hierbij de duistere muziekwende in het onnavolgbare Een fijne dag) maakte hij een sprong van blijdschap en verloor zijn evenwicht. U raadt het al: het laatste nummer was toevalligerwijs De Troika. Hij krabbelde echter weer op en uitte de P-waardige frase: "Dramatischer kan niet!" Als klap op de vuurpijl kreeg Heinz uit handen van cultuurwethouder Carolien Gehrels de Frans Banning Cocq Prijs voor bijzondere verdiensten voor de stad Amsterdam. Het was een gedenkwaardige avond!

 

Een item bij Pauw & Witteman met Erik van Muiswinkel op dezelfde avond:

 

 

De Drs. arriveert in stijl en omringd door bewonderaars en pers:

 

 

Volg de volgende link voor een uitgebreide fotoreportage van de avond door Jaap Reedijk:

 

De theaterkrant schreef een leuke recensie. Volg de link indien u geïnteresseerd bent:

 

 

max   28-04-2012


Veel nieuwe knipsels!

 

Aan de pagina's Knipsels, Curiosa en Foto's (zie koppelingen bovenaan deze pagina) zijn weer veel dingen toegevoegd. Onder andere interviews uit 1972, 1974, 1980, 1998, 1999 en 2005. Bij Curiosa staan nu Trijfels van Nico Scheepmaker, diverse recensies van optredens en uitgaven uit het verleden, cartoons van Jos Colignon en veel meer lekkers. Voor de liefhebber dus weer veel te lezen!

Max   10-03-2012


Bericht van Drs. P

 

De laatste tijd bereiken mij nog wel eens berichten dat de gezondheid van Drs. P te wensen over zou laten. Op zich natuurlijk niet vreemd dat na ruim 92 jaar de machine wat stroefheid gaat vertonen. Het leek mij een goede gelegenheid om eens in de pen te klimmen en de Drs. zelf om opheldering te vragen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een paar andere vragen te stellen. De Drs. zou de Drs. niet zijn als er trouw en snel antwoord in mijn bus viel. Hieronder een beknopt verslag.

 

Ik vertel Drs. P dat 'zijn' website nog steeds gestaag groeit. Hij merkt op:

Het archief van uw website moet wel indrukwekkend zijn. Zelf houd ik afstand van internet en andere electronische snufjes; in de dramatische maar kleurrijke XXste Eeuw voelde ik me thuis, niet in de huidige - laat staan de toekomst voorzover ik die nog zal meemaken.

 

Ik stelde de Drs. een aantal vragen die hij als volgt beantwoordde:

 

Max: Hoe gaat het met u?

Drs. P: Het gaat me vrij goed, al ben ik 92. Ik spreek en schrijf samenhangend, ben nog zindelijk, loop normaal (niet al te snel) en heb slechts te kampen met onwillige ogen en oren. Dat is te verhelpen, als het echt problematisch wordt. Het geheugen gaat ook achteruit.

 

Max: Is uw oeuvre compleet of mist er iets?

Drs. P: Ik ben inderdaad tevreden met mijn oeuvre (ruim honderd titels en talrijke nummers (nooit geteld), schrijf nog ollekebollekes en laat het daarbij.

 

Max: Binnenkort verschijnt Drs. P Compilé Complé. Is dat uw pièce de résistance?

Drs. P: Drs. P Compilé Complé is geen pièce de résistancevan me, maar het verzamelwerk van uitgever Vic v. d. Reijt, platenmaatschappij Top Notch en nog enige deskundigen.

 

Max: Wilt u uw fans nog iets zeggen?

Drs. P: In de losse bijlage richt ik me tot de websitebezoekers:

 

Max   18-02-2012


Nieuw aan het archief toegevoegd

 

Van mijn betrouwbare bronnen Jaap van den Born en Jeu Wijnen ontving ik weer een kleine schat aan curiosa en Polzeriana voor het archief. Het gaat in dit geval om toegangskaartjes, posters, foto's en knipsels van diverse jaartallen en gelegenheden. Uiteraard plaats ik dit materiaal hier weer onder luid applaus en diepe buigingen!

Ook wat materiaal van de site Het geheugen van Nederland, waarvoor dank.

Ik heb de pagina Knipsels gesplitst in 2 pagina's, te weten Knipsels en Curiosa/Polzeriana. Onderstaand moois is daar reeds te vinden. Zie de nieuwe button bovenaan deze hoofdpagina voor de link. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van!

 

Klik op het plaatje voor een vergroting.

 

Van Jaap:

 

Van Jeu:  

 

Het geheugen van Nederland:

                                                     

Max   18-02-2012


Nieuw knipsel!

 

Aan de toch al uitgebreidste knipselpagina met Drs. P-gerelateerd materiaal ter wereld is wederom een juweeltje toegevoegd. Een interview met Drs. P in de VIVA (1974) waar ook weer een paar erg vermakelijke foto's bij te zien zijn. Zo zien we Drs. P die de interviewer (toen nog wel) bij hem thuis ontvangt. Hij zit daarbij op de bioscoopstoel die in die periode in veel interviews vermeld werd. Wederom ben ik dank verschuldigd aan mijn weldoener Jaap van den Born.

Voor de knipselpagina kunt u boven aan deze pagina op de desbetreffende tab (Knipsels) klikken.

 

 

Max   10-02-2012


Verloren gewaand radio-interview gevonden!

 

Aan de linkerkant van deze pagina ziet u een afspeler die een verloren gewaand interview laat horen. Het is een radioprogramma van circa 1985 (begin van het jaar schat ik zo te horen aan de verwijzingen naar het carnaval) genaamd "Wie in 't Nederlands wil zingen". Herman Stok interviewt Drs. P en het geheel is gelardeerd met muziek. Met dank aan Wouter Wiedenhof's vader die het cassettebandje met de opname heeft bewaard en dank aan Wouter zelf voor het beschikbaar stellen en digitaliseren van de opname!

Max   10-02-2012


Laatste nieuwtjes:

 

De muzikale bloemlezing Drs. P Compilé complé die bij Nijgh & van Ditmar zal verschijnen zal volgens de laatste berichten op 17 april 2012 verschijnen. Wat mij betreft; ik kan er bijna niet op wachten en ik denk dat vele P-adepten met mij er net zo over denken! Nog even geduld dus...

Hier alvast een filmpje dat op de website van Nijgh & van Ditmar verscheen om ons lekker te maken:

 

 

 

Op de blog van Paul Ilegems staat een interessant relaas over (en aanbeveling van) de bundel Kijkvoer en leesgenot van Drs. P en Michèl de Jong. Een vermakelijke verhandeling over het ollekebolleke die zeker de moeite waard is om even te bekijken, zeker voor leerling-ollekebollisten. Volg deze LINK.

 

Bij ZoecMusic, een bedrijf waar bladmuziek en arrangementen voor o.a. koren kan worden besteld, is nu de bladmuziek voor Dodenrit verkrijgbaar. De bladmuziek is met instemming van Heinz Polzer geproduceerd. De arrangeur is Marty van der Staak en de uitgever is ZoecMusic.

Met enige trots mag ik hier met toestemming van de uitgever een klein gedeelte van de partituur laten zien. Klik op onderstaande verkleinde foto's voor een vergrootte weergave:

 

  

Max   06-12-2011


Het Vrije Vers weer online!

 

Het heeft even geduurd maar 's-lands leukste plezierdichtplatform is weer online!

 

Nu volledig functionerend inclusief forum! Dankzij de niet aflatende reanimatiepogingen van de enthousiaste vrijwilligers die het Vrije Vers bestieren zijn liefhebbers van het humoristische puntdicht niet langer dakloos. Breng vooral een bezoekje of lever een (dichterlijke) bijdrage.

Max   10-11-2011


Drs. P Compilé complé

 

Binnenkort zal bij Nijgh & van Ditmar de door Vic van de Reijt samengestelde muzikale bloemlezing Drs. P Compilé complé verschijnen! Dit zal de ultieme verzameling liedjes zijn en onmisbaar voor de echte Drs. P-fan. Van de site van Nijgh & van Ditmar:

 

"De liedjes van Drs. P zijn moderne klassiekers: Heen en weer, Dodenrit ('Troika hier, troika daar'), Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei . Ze blinken uit door een fabelachtige tekstbeheersing en onverwachte muzikaliteit. Met Drs. P Compilé Complé verschijnt het complete muzikale oeuvre van de Nederlandstalige Zwitser in een schitterende uitvoering: een prachtig boek met acht cd's waarop bijna tweehonderd door de Drs. zelf gezongen liedjes staan! Vic van de Reijt nam de selectie op zich. Hij verzamelde alle studio-opnamen, vanaf de eerste plaatopname uit 1955 in Djakarta, en voegde daar een cd aan toe vol curiositeiten: liveopnames die de unieke sfeer van een Drs. P-optreden doen herleven."

 

Eerder dit jaar liet Vic in een radio-uitzending van de NCRV al weten dat hij aan dit project een speciale 'Rock mee met Drs. P-avond' wil verbinden. Op deze avond zouden dan jonge artiesten, bijvoorbeeld De Jeugd van Tegenwoordig, Wende Snijders en Lucky Fonz een eigen versie van een nummer van Drs. P ten gehore moeten brengen. Als hier meer over bekend is zal ik dat hier melden.

 

Drs. P - Drs. P. Compilé complé

Hardback, 32 pagina's, 2011, ISBN:9789038894638, Nijgh & Van Ditmar, Prijs: € 49.95

Max   27-08-2011


Kijkvoer & Leesgenot

 

Deze week is de bundel Kijkvoer & Leesgenot verschenen. De bundel is gevuld met ollekebollekes en Drs. P werkt in deze uitgave samen met co-auteur Michèl de Jong. Michèl is een talentvolle (plezier)dichter die het in mijn ogen nog ver zal schoppen!

In het verleden heb ik het genoegen gehad om samen met Michèl een website met zelfgemaakte ollekebollekes samen te stellen en dat was een waar genoegen. Hopelijk zal hij in de toekomst een opvallend, humoristisch en omvangrijk oeuvre fabriceren.

En nu allen in gestrekte draf naar de boekenboer! Vort!

 

Op vrijdagmiddag 19 augustus 2011 waren Heinz en Michèl te gast bij het AVRO-radioprogramma 'Vrijdagmiddag Live'.

Mooi om de heren in levende lijve te zien maar de versie van Jaap van den Born is ook leuk!

 

Annie M.G. Schmidt (1911-1995)

Jip laat zijn hond-je uit
Naast hem loopt Jan-ne-ke
Zij zing-en sa-men
Een op-ge-wekt lied

Tak-kie komt on-der een
Min-der-va-li-den-kar
Maar Jip en Jan-ne-ke
ho-ren het niet


Michèl de Jong (1984)


Gheen weet, Egidius
Waer ghy gebleven zyt
Alles, ja, dheelden wy –
Huys, verzen, brood …

Niet te vergeten het
Intimiteytsghenot
O, ghe waart heerlyck
En thans zyt ghe dood


Drs P (1919)
 

Meer info over de bundel:

ISBN 9789038894386, 2011, 176 blz., ingenaaid, druk 1, Nijgh & Van Ditmar
€ 15,00

 Max   18-08-2011


Verloren gewaande teksten van Heinz Polzer

 

John Knap is de beheerder van de nalatenschap van Lia 'Ali Cyaankali' Dorana voor wie Drs. P een aantal teksten heeft geschreven. In overeenstemming met de erfgenamen van Lia Dorana zijn de teksten op de markt gekomen en aldus aangeschaft door Jaap van den Born. Op de site voor plezierdichters Hetvrijevers heeft Jaap de teksten openbaar gemaakt. Ook heeft hij de teksten naar Drs. P gestuurd om te kijken of er bij hem een belletje ging rinkelen.

Hier ziet u drie van de originele teksten die nooit in gedrukte vorm uirgegeven zijn.

 

De eerste tekst is De vloek der wetenschap uit 1968.

De doctorandus kan zich deze niet herinneren maar het is een niet al te diepgravende smartlap die waarschijnlijk vergezeld ging van dito muziek. Op de originele tekst is een handgeschreven correctie zichtbaar van de hand van Heinz.

 

 

DE VLOEK DER WETENSCHAP

 

Toen mijn man met enk’le lieden

Zelf een luchtschip had gemaakt,

Zou het grote feit geschieden

Waar hij zoo naar had gehaakt.

Onberoerd door duizend vragen,

Aangestaard en uitgejouwd,

Ging hij stil zijn leven wagen,

De vermeet’le aeronaut;

De vermeet’le aeronaut.

 

In de landelijke dreven

Hoorden allen het gerucht

En men zag het toestel zweven

Door de hoge, blauwe lucht.

Weldra zou hij veilig landen;

De machine liep gestaâg.

Maar door ’t breken van de banden

Viel het schuitje plots omlaag;

Viel het schuitje plots omlaag.

 

Ach, hij zocht het onbekende,

Doch zijn droom verging in rouw.

Sindsdien leef ik in ellende

Als een arme weduwvrouw.

Nu ik alles heb verloren

Smeek ik u, geacht publiek,

Laat u nimmer toch bekoren

Door die duivelsche techniek;

Door die duivelsche techniek

 

 

De tweede tekst is Nazomer (eveneens uit 1968).

In een reactie (waarin hij zich buitengewoon verheugd toont over deze vondst)  laat de doctorandus weten dat hij het nummer zelf  jaren geleden wel eens ten gehore heeft  gebracht tijdens optredens; "grotendeels in majeur, maar de laatse 2 regels der coupletten zijn in mineur, overeenkomstig hun strekking."

 

 

 

NAZOMER

 

’t Is prachtig weer; we profiteren

Van deze dag vol kleur en licht,

En dragen opgewekte kleren.

‘Iets koeler,’zegt het weerbericht.

 

Men hoort een dikke bromvlieg zoemen;

De lucht is onmiskenbaar blauw;

Er hangt een ijle geur van bloemen.

Toch valt de avond al weer gauw.

 

’t Is prachtig weer; we zitten samen

Te zonnen op ’t café-terras.

Een windstoot rammelt aan de ramen;

Er valt een herfstblad in mijn glas.

 

We laten onze blikken dwalen

En praten over ‘t mooie weer.

Maar na de laatste zonnestralen

Is het ineens geen zomer meer.

 

Als laatste Oude platen (1968).

Het is niet bekend of Lia Dorana het ooit uitgevoerd heeft, Drs. P in elk geval niet, want: "Dat had veel rompslomp vereist: grijsgedraaide opnamen van Maurice Chevalier e.a. in de achtergrond tussen mijn coupletten door".
Bij de teksten zat ook nog 'Quintasy', door de doctorandus zelf wél uitgevoerd en op de plaat gezet (te beluisteren op de lp 'Een flitsende soiree met Drs. P'), een van de weinige nummers waarvan hij eerst de melodie componeerde: "De melodie is speels en pittig en met de linkerhand sla ik uitsluitend kwinten aan (op Kijk, mijn, -nist en zo verder); vandaar de naam. Ik was zelf zo voldaan over de melodie dat ik er een tekst aan toevoegde die de melodie enigszins uitdrukt".

 

OUDE PLATEN

 

De dingen die we niet meer nodig hebben,

Al deden zo ook nog zo trouw hun plicht,

Nu worden ze beloond met schemerlicht

En spinnewebben.

Op zolder, het tehuis voor oude dingen,

Daar boeten ze hun overbodigheid;

Getuigen van voltooid verleden tijd –

Herinneringen.

 

De zolderdingen leiden een gebeurteloos bestaan.

Maar op gezette tijden, dan is het volle maan.

Beneden is het rustig en de lichten zijn al uit;

En hier op zolder klinkt dan vaag een korrelig geluid.

 

(Happy days are here again)

Hoogbejaard maar nog kordaat

Speelt een ouderwetse kortspeelplaat

Van Paul Whiteman, Hylton of Jack Payne:

‘Happy Days Are Here Again’.

 

De jaren die vergingen, ze zingen weer hun lied.

De afgedankte dingen vergeten hun verdriet;

Ze denken niet aan ouderdom en niet aan ’s werelds loon,

Maar luisteren tevreden naar hun mooie patéphone.

 

(Louise)

Met zijn strooien hoed en zijn grappig profiel,

Kreuk in zijn stem en Parijs in zijn ziel –

Jong als een kind,

Wereldbemind:

Maurice,

Maurice.

 

De maan heeft lang geschenen, ze heeft op wacht gestaan.

Nu is ze haast verdwenen, het heden breekt weer aan.

We horen nog een laatste plaat die beverig weerklinkt

Terwijl de zolder langzaam in zijn grijze slaap verzinkt

 

(Parlez-moi d’Amour)

Uit het eboniet waardoor eens haar stem werd gevangen

Zingt Lucienne een lied, een lied van oneindig verlangen

Nog een ogenblik, dan is het geluid weer vergleden

In ’t verleden

 

 Max (met dank aan Jaap van den Born) 02-08-2011


In memoriam Willem Duys

 

 

 


Recente foto's en filmpje van Drs. P

(met dank aan Nick Muller)

 

Op donderdag 19 mei jl. had Nick Muller een ontmoeting/interview met Drs. P op het binnenterras van Hotel Pulitzer. Naar eigen zeggen was het een zeer interessant gesprek waarbij vele onderwerpen ter sprake zijn gekomen. Onder andere kwamen zijn jeugd in Velp, zijn opa Henri van Kol, zijn carrière en zijn tijd in Jakarta aan bod. Het was een zeer vermakelijk interview en Nick heeft beloofd dat het op deze pagina geplaatst mag worden als hij het volledig uitgewerkt heeft. Nick was blij met de vele informatie op deze site waardoor hij veel vragen en gespreksstof had om met Heinz te bespreken. Graag gedaan Nick!

 

Hierbij alvast wat foto's en een filmpje waarop Heinz een deel zijn favoriete lied zingt. Met dank aan Nick Muller:

 

        

 Max   12-06-2011


Onbekend werk van Drs. P ontdekt! (1)

(met dank aan Hetvrijevers)

 

Henk Verweerd van uitgeverij Liverse bracht Hetvrijevers op de hoogte van het bestaan van een onbekend werk van Drs. P: het vertaalde libretto van de opera La Volupté Pastorale van de 18e eeuwse componist Jean-François Dupuy (1721-1789).

 

Paul Prenen bewerkte de na eeuwen teruggevonden muzikale partituur voor viool, cello, piano en een eenmalige uitvoering vond plaats op 29 januari 1989 in Paradiso te Amsterdam met medewerking van de sopraan Margriet de Moor, de mezzosopraan Lucia Meeuwsen, de alt Hélèle Versloot en de tenor Nico Schaap.

In zijn inleiding over de tekst zegt Drs. P dat die vrij bewerkt is en verantwoordt dat zo; de oorspronkelijke tekst was “doorspekt met laster ten aanzien van een opera-intendant, een schrijver en een aantal rivalen, die genadeloos aan de kaak worden gesteld (…) Dupuy had nogal wat vijanden en heeft hier de mogelijkheid zijn gram te halen. Aangezien niemand die personen meer kent – en zo wel, dan uit piëteit -, leek het beter in een Nederlandse bewerking die laster achterwege te laten endoor onschuldig taalgebruik te vervangen.”

De ontdekking van het manuscript van deze bijna totaal vergeten componist komt op het conto van Paul Korenhof die hierover juichend verslag doet. Na een tip kwam hij in Parijs terecht bij het ‘Lycee Henri IV’(sic) (“vroeger bekend als Collège Louis-le-Grand, een jezuïtenklooster (sic)), waar een dépendance van de Bibliothèque Nationale gevestigd is. Hier vindt hij de verloren gewaande partituur en verlaat met een stiekem gemaakte fotocopie het pand.

Kritisch ingestelden zouden hierbij de opmerking maken dat het Lycée Henri IV geen dépendance van de Bibliothèque Nationale is en integendeel zelf haar beroemde bibliotheek, die in grootte de derde van Europa was, in de negentiende eeuw naar de nabijgelegen Bibliothèque Sainte-Geneviève heeft overgebracht, maar dat zou van een misselijke achterdocht getuigen.

Ook de levensloop van Dupuy, door allerlei toevalligheden niet meer te achterhalen en onbekend, terwijl toch zoveel details genoemd worden, zou bij paranoïde figuren gedachten tevoorschijn roepen, maar het gegeven dat hij het werk oorspronkelijk schreef voor strijkorkest, 2 kromhoorns, flügelhorn, serpent, doedelzak, draailier, sas en klavecimbel overtuigt: zoiets verzin je niet.

Zelf zijn we na lezing van de liedteksten ervan overtuigd dat hij contact moet hebben gehad met de Oostenrijkse dichter Alois Mückenspucker; de overeenkomsten in idioom en thematiek zijn té toevallig.

 

Wie in bezit wil komen van een kopie van het programma van deze opera, inclusief verantwoording en liedteksten kan die voor € 5, 96 bestellen bij Liverse.

 

Max   11-05-2011


Onbekend werk van Drs. P ontdekt! (2)

(met dank aan Jaap van den Born)

 

Dit artikel is ook te vinden op de onvolprezen site van Hetvrijevers.

 

In de nalatenschap van Lia Dorana, de diva die een paar maanden geleden op 92-jarige leeftijd overleed, zijn een aantal teksten opgedoken die Drs. P schreef voor haar programma Solo ’68, waarvan eentje totaal onbekend was bij de biografen van de doctorandus.

 

Lia Dorana (‘Ali Cyaankali’), liet een uitgebreid archief na met foto’s, documenten uit het theaterleven en brieven van Wim Sonneveld, Josephine Baker, Marcel Marceau, Gerard den Brabander en vele anderen, waarvoor merkwaardig genoeg geen belangstelling bestond bij het Theater Instituut, zodat dat nu allemaal door John Knap namens de erven op Marktplaats te koop wordt aangeboden.

John Knap, die een uitgebreide site beheert, ook over Lia Dorana (zie hier) is ook druk bezig oude opnamen te digitaliseren en biedt cd’s en dvd’s hiervan te koop aan. De opbrengst hiervan gaat naar het theater dat een neef van Lia Dorana, Leopold Wijdeveld, aan zijn huis gebouwd heeft om Nederlands talent voor het betere lied, dichters en muzikanten een podium te bieden en waaraan hij al zijn vrije tijd geeft (www.leopoldwijdeveld.nl). Op een van die cd’s (Solo 68) zijn twee liederen van Drs. P te horen, ‘Visite’ en ‘Zeewezen’, waarvan het laatste onbekend was (te koop op Marktplaats: ‘Lia Dorana live / met o.a.onbekend werk van Drs. P’) .

 

Uit de nalatenschap heeft Jaap van den Born de oorspronkelijke tekst verworven waardoor te zien is dat er flink is geschrapt en gewijzigd in de tekst die ze ten gehore brengt, door wie is niet meer te achterhalen. Enkele coupletten zijn weggelaten, de volgorde veranderd en zinnen zijn gewijzigd. Eén correctie is van de hand van Drs. P zelf: de woordspeling: ‘Mijn echtgenoot is zeemeerm, en hoofd van het gezin’ werd blijkbaar te gezocht geacht en gewijzigd in: ‘Mijn echtgenoot is zeeziek, en ik ben zeemeermin’. Maar: ‘En verder een zeeboezem, daarmee ga ik graag accoord’ dat ‘En verder een zeeboezem, aan stuur en aan bakboord’, werd, levert een klemtoonwijziging op waarmee de doctorandus vast niet accoord zou zijn gegaan.

Het lied zit vol woorden die met zee beginnen en de aardigheid is dat hij later een lied gemaakt heeft waarin ook over zeedieren gesproken wordt waarin de grap er juist in zit dat hij het woord zee weglaat: zeedieren als de paarde, de predenaar, de fopeneing en de plucht.

Overigens is deze teruggevonden tekst hem voorgelegd door Cees van der Pluijm en hij las dit, door hemzelf reeds lang vergeten vers, aangenaam verrast.

 

Via bovenstaande link naar mijn knipsels-pagina (zoek bij "Diversen & curiosa") kunt u scans vinden van 5 originele teksten van Heinz Polzer die uit de nalatenschap van Lia Dorana komen. Het gaat om 'Le musicien', 'Visite', enige facultatieve slotrefreinen voor 'De liefde' die nooit opgenomen zijn, 'Het zeewezen' en extra coupletten voor 'Het zeewezen'. Op Youtube staat een filmpje waar Lia Dorana 'Het zeewezen' ten gehore brengt. Het is een opname uit het archief van John Knap die de nalatenschap van Lia Dorana beheerd. Uit een later interview met Drs. P laat hij weten dat hij echter niet blij is met de bewerking van Lia Dorana.

Drs. P in 1977: "Het is vaak mensonterend zoals vocalisten in je teksten rommelen. Dat er, zonder het minste overleg, veranderingen worden doorgevoerd vind ik zeer onbeschoft. Het is mij ook overkomen. Ik noem geen namen. Nee, ik heb die juffrouw niet gebeld, ik neem geen contact meer op."

Het filmpje is hier te vinden.

Max   27-04-2011


Weer een nieuw knipsel

 

Gevonden op de bekende veilingsite: een artikel in de Oor # 11 van juni 1974.

Maak thuis uw eigen tekst in uw vrije tijd zonder schroeven.

Zie de tab knipsels hierboven en ga naar 1974...

 

 

 

Max   05-02-2011


Nieuwe knipsels!

 

Het doet me genoegen om te melden dat ik weer 8 nieuwe knipsels aan het knipselarchief heb kunnen toevoegen met dank aan Jeu Wijnen. Het gaat dit keer om diverse artikelen en interviews uit 1965, 1993, 1999, 2000, 2006 en 2009. Zelf heb ik ook nog een uitgebreid interview uit 2010 (Volkskrant magazine) geplaatst.

 

Met deze uitbreidingen is het - toch al grootste - digitale Polzerknipselarchief nu nóg uitgebreider geworden!

Max   16-01-2011


KortVerhaal

 

Hierbij een foto van Drs. P in gesprek met Peter Verstegen, redacteur van KortVerhaal. Afgelopen donderdag 16 december 2010 werd het winternummer van KortVerhaal gepresenteerd in Mulliners Wijnlokaal in Amsterdam en dat bevatte ook een bijdrage van de doctorandus. KortVerhaal is een voortzetting van De Tweede Ronde waar Drs. P al dertig jaren in publiceert. Behalve korte verhalen bevat dit nummer ook 13 bijdragen van andere light-versedichters als o.a. Jan Boerstoel, Pieter Nieuwint, Frits Criens, Quirien van Haelen en Jaap van den Born. Je kunt wel zeggen dat de doctorandus omringd werd door wat hij teweeggebracht heeft.

 

Max   19-12-2010


Drs. P primeur!

 

Jaap van den Born is op de website van hetvrijevers met de primeur gekomen van enkele vroeg-Polzerse teksten. Hij is zo aardig geweest om de vondst aan het Polzer-archief van deze site toe te voegen. Dank aan Jaap!

 

Het is alle Drs. P-biografen ontgaan, maar zijn eerste publicatie (afgezien van school- en studentenbladen) is te vinden in het satirische blad Mandril en wel in nummer 9 van juni 1950.

In de jaargangen 1950/51 zijn in totaal zeven bijdragen te vinden van Heinz Polzer (of E. Polzer, zoals hij abusievelijk in de eerste nummers (9 en 11) met zijn bijdragen genoemd wordt), want Drs. P was toen nog een naam achter de horizon.

De meeste stukken bestaan uit proza, alleen in de tweede (in nr. 11) gaat hij zich te buiten aan poëtische parodieën.

 

Het gaat om de volgende publicaties:

 

Mandril 2e jaargang

nr. 9 juni 1950, E. Polzer: Toneel I en II

nr. 11 augustus 1950, E. Polzer: Variaties op een oude ballade

Mandril 3e jaargang

nr. 1 october 1950, H.H. Polzer: Daar was de kanker niet op bedacht

nr. 2 december 1950, H.H. Polzer: Hoe ik mijn decoratie verdiende

nr. 2 december 1950, H.H. Polzer: Voor het hoofdnummer

nr. 4 februari 1951, H.H. Polzer: leuke herinneringen

nr. 5 maart 1951: H.H. Polzer: Grijp als grijp kan

nr. 8 juni 1951: H.H. Polzer: Terug naar de naaktuur

 

Volg de link naar deze pagina om de teksten te aanschouwen.

De teksten zijn ook als pdf-file te downloaden.

Max   01-11-2010


Filmpjes!

 

Op het onvolprezen Youtube heb ik een 16-tal verse filmpjes toegevoegd. Volg het tabblad 'Filmpjes' hier boven.

Veel plezier!

Max   03-10-2010


P-font 2.0 en heruitgaven

 

Van P.J. van Zeeland ontving ik een verbeterde en uitgebreide versie van zijn P-font. Hij heeft nu ook de diakritische tekens (trema's, umlauten en cedilles) toegevoegd. Het bestandje kunt u hier vinden. Zoek even op de gebruikelijke zoekmachines als u niet weet hoe het font op uw computer te installeren.

Het toeval wil dat Jaap van der Born, enthousiast geworden door P.J. en zijn font-idee, ook met een eigen gemaakt P-font kwam en dat is op de site van hetvrijevers te vinden.

 

Bij uitgeverij Liverse zijn een tweetal heruitgaven van Drs. P te verkrijgen:

 • In 1972 heeft Heinz H. Polzer, onder het pseudoniem Geo Staad, de

  Engelstalige bundel Notes on Notes uitgebracht. De oplage bedroeg

  52 exemplaren en werd in eigen beheer uitgegeven. In samenwerking

  met de Koninklijke Bibliotheek verschijnt deze herdruk begin

  september.

 • Buiten het reclameboekje “Broeders ontwaakt” voor Iglo, heeft Drs.

  P ooit – in opdracht van een drukkerij - het bundeltje “Fabelmensen”

  gemaakt. Hij beschrijft en dicht o.a. over Centaurs en Zeemeerpersonen.

  Schitterend geïllustreerd door Ed Koenders. Ook deze

  herdruk verschijnt rond 10 september en is nu reeds te bestellen.

  Aan het vervolg “Fabelmensen II” wordt momenteel hard gewerkt

  (met ollekebollekes van Drs. P en geïllustreerd door Ed Koenders).

Kijk op de site van uitgeverij Liverse of mail ze voor bestellingen of meer informatie.

Max   24-09-2010


Literatuur en de "Jan de Smet-Trojka"

 

Op 21-08-1981 zong Drs. P zijn onvolprezen kritieklied op de literatuur in de buitenlucht. Er staat op de site www.cobra.be een leuk filmpje van en alhoewel er Amsterdam in het filmpje is aangegeven denk ik zelf dat het in Brussel is opgenomen.

 

Ook stak Drs. P de loftrompet met Jan de Smet en maakte een aangepaste tekst op de Trojka. Zie hier het resultaat.

Max   11-09-2010


Drs. P nu 91 jaar!

 

Onze gewaardeerde Heinz heeft 24 augustus de leeftijd van 91 jaren bereikt. Hoep hoep hiezee!

 

Om dit heuglijke feit te vieren valt er op het onvolprezen plezierdichtbastion van HetVrijeVers een e-book alsmede een uitprintbare, resizebare, verknipbare, doorboorbare, draagbare en volstrekt unieke Drs. P-mombakkes te downloaden!

 

 

Max   25-08-2010


P-pont en P-font

 

Van PJ van Zeeland kreeg ik een mailtje met een tip over een trots heen-en-weer gaand vaartuig dat de naam van niemand anders dan onze held kon krijgen. Ook ontving ik een staaltje huisvlijt waarbij hij het handschrift van Drs. P heeft overgezet om als ttf (True Type-font oftewel een lettertype voor de computer) te gebruiken. Uiteraard is dit puur bedoeld als curiositeit en niet om enige vorm van fraude danwel misleiding te plegen. Dat het maar even gezegd is.

 

In 2008 kreeg de pont van "Het Veer Nederhemert" om begrijpelijke redenen de naam "Drs. P". Alhoewel de  Drs. om gezondheidsredenen niet bij de plechtige naamsonthulling aanwezig kon zijn was hij zeer vereerd en liet dit weten in een brief:

 

 

Van het door PJ gemaakte "Drs. P-font" ziet u onderstaand een door PJ geschreven voorbeeldje. Hij heeft het font als experiment gemaakt en er valt naar eigen zeggen nog wel het één en ander aan te verbeteren maar het gaat om het idee.

 

Max   26-06-2010


Interview in Panorama (1978)

 

Aan de sectie "Knipsels" heb ik een interview toegevoegd dat 6 oktober 1978 verscheen in de Panorama. Dank aan Jaap van den Born voor wederom een gulle en belangeloze bijdrage. Het archief is nu weer completer!

Max   26-06-2010


Interview in Humo (2007)

 

Aan de sectie "Knipsels" heb ik een erg leuk interview toegevoegd dat 27 Februari 2007 verscheen in de Humo. Dank aan interviewer Noud Jansen die me dit toestuurde. Veel plezier.

Max   07-04-2010


Nieuwe filmpjes!

 

Ik heb een vijftal nieuwe filmpjes op youtube gezet. Het gaat hier om het NOS-programma Tom & Herrie (afl. 23 van 19 maart 1993) waarin Heinz te gast is. Een lang en vermakelijk interview, afgenomen door Tom Egbers, en Heinz brengt samen met pianist Paul Prenen een paar liedjes ten gehore: De Gezusters Karamazov, In Memoriam Verdi en een gelegenheidslied voor het programma genaamd Tom & Herrie.

 

Zie bovenstaande tab naar Filmpjes voor het resultaat. Met dank aan Jo Luijten voor de tip!

Max   12-12-2009


Groenman-taalprijs voor Drs. P

 

Tijdens het Onze Taal-congres op 21 november 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht heeft lightverse-dichter Drs. P de Groenman-taalprijs van de stichting LOUT (Let Op Uw Taal) ontvangen. De Groenman-taalprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan iemand die opvalt door een bijzonder goed en creatief gebruik van het Nederlands.

 

De LOUT-jury prees Drs. P (pseudoniem van Heinz Polzer) als "een unieke dichter, die de meest uiteenlopende versvormen creatief en ambachtelijk beheerst, spitsvondig gebruikmakend van alle mogelijkheden die de Nederlandse taal hem biedt."

 

De negentigjarige Drs. P kon zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar de congresbezoekers zagen hem in een speciaal voor de gelegenheid opgenomen interview. Daarin uitte hij zijn liefde voor het Nederlands, dat hij "een superieure taal" noemde - al zei hij vooral te houden van de wat oudere variant daarvan. "Het Nederlands van heden, dat je in de krant tegenkomt, en in boeken en natuurlijk op straat, is armetierig vergeleken bij het hoofse, rijke, veelzijdige Nederlands van eind negentiende eeuw."

 

Bron: Onze Taal

 

Lees hier het juryrapport :

Max   11-12-2009


Nieuwe knipsels

 

Van Jaap van den Born ontving ik zijn volledige archief kranten- en bladenartikelen over Drs. P alsmede enige curiosa. Dat heeft er voor gezorgd dat het knipselarchief zo goed als verdubbeld is en dat er nu nog veel meer te lezen of terug te zoeken is voor de Heinz Polzer-fans. Ook zijn de artikelen nu chronologisch geplaatst.

Dit materiaal neem ik met grote dank en onder luid applaus in ontvangst. Deze weblocatie bestaat immers bij de gratie van zulke goedgeefse ingewijden. Hulde!

 

Hieronder ziet u een lijst van de toegevoegde artikelen:

 • Algemeen dagblad / 19 december 1973

 • De Gelderlander / 4 november 1987

 • De Gelderlander / 3 december 1984

 • De Gelderlander / 6 december 1978

 • De Groene Amsterdammer / 30 september 2000

 • EXTRA / 10 november 1978

 • Hitkrant / waarschijnlijk(?)

 • Katholieke Illustratie / 1968

 • Nijmeegs Dagblad / 17 november 1973

 • Nijmeegs Dagblad / 13 mei 1972

 • NRC Handelsblad / 28 maart 1986

 • OOR / 12 december 1987

 • Panorama / nr. 20 1988

 • Panorama / 15 oktober 1971

 • Partner / april 1984

 • Schrijven / 1e jaargang nr 1 / 1984

 • Veronica / 26 januari 1974

 • Veronica / 28 september 1974

 • De Gelderlander / 5 november 2005

 • De Gelderlander / 6 maart 1999

 • De Gelderlander / 10 februari 1992

 • De Gelderlander / 15 april 2000

 • De Gelderlander / 24 augustus 2004

 • De Volkskrant / 19 februari 1999

 • De Volkskrant / 26 oktober 1987

 • Het Parool / 28 december 2005

 • NRC / 16 oktober 2001

 • Panorama / 22 november 1990

 • VPRO gids / augustus 2002

 • NCRV gids / 1968

 • Revu / 18 november 1967

Tevens kreeg ik wat curiosa van Jaap, te weten:

 • Voorwoord in de almanak van roeivereniging Okeanos uit 1994

 • Voorwoord in het annuarium 1989 der R.K.S.V. Albertus Magnus

 • Bijdrage aan een gedenkboek uit 1988 van Bierhandel De Pijp

 • Een ingezonden boze brief naar Muziekkrant OOR van 1974

 • Een pamflet van de opa van P, H. H. van Kol uit 1921

 • Een verhaaltje uit Ons Blaadje van 1905 door de oma van P, Nellie van Kol

 • Gelegenheidslied voor Jaap van den Born uit 1989

 • Artikel uit de VPRO gids van 2002 over 'Drs. P op tv'

Bij uitgeverij Liverse is De VOC saga van Jaap van den Born verschenen.
In zestig ollekebollekes wordt de geschiedenis van dit concern behandeld met verwijzingen naar een bekend scheepsjournaal en veel antwoorden op vragen als;  ‘Hoe deden de schepelingen hun behoefte? Wat was hun lievelingsgerecht en hoe maak je dat klaar? Waar handelden ze in en waar zoal? Wat gebeurde er met de jongste scheepsmaat als na schipbreuk honger dreigde? Leerzaam voor iedereen, zeker voor onze premier.

Te bestellen rechtstreeks bij de uitgever of in de betere boekhandel.

 

Ook is de tweede druk van Drs. P révisé bij dezelfde uitgever klaar om zijn weg naar de Drs. P-fan te vinden. 250 pagina's onzijnen van Drs. P met bout-rimés van Jaap van den Born.

 

 Max   25-11-2009


Nieuwe knipsels en foto's!

 

Door een probleempje met de mailserver van mijn nieuwe provider ontving ik een (virtuele) "stapel" mail die ik nog niet had gelezen. Het grootste gedeelte bestond uit aanbiedingen om bepaalde lichaamsdelen te vergroten danwel te verlengen en verder veel berichten die een aanhef hadden die voornamelijk uit hoofdletters en uitroeptekens bestonden. Deleten was het devies.

 

Tot mijn schrik zaten er ook een aantal bijdragen bij voor deze webstek die door welwillende en onbaatzuchtige vrienden van Heinz ter beschikking zijn gesteld. Alhoewel er van enige  overmacht sprake is buig ik toch mijn hoofd diep van schaamte gezien het feit dat ik deze mensen tot nu toe niet heb kunnen bedanken en ik dus ook de bijdragen niet aan dit archief heb kunnen toevoegen.

 

Bij deze bied ik allen mijn welgemeende excuses aan en heet ik de volgende bijdragen van harte welkom op deze weblocatie. De artikelen en foto's zijn bij de rubrieken "Knipsels" en "Foto's" ondergebracht. Klik op de bovenstaande tabs.

 


 

Van Paul Ilegems ontving ik de volgende (8!) gulle bijdragen:

 • Een interview uit Humo van 1983. (Word-document);

 • Een interview met het weekblad Knack uit 1985. (Word-document);

 • Polzer over het rijm, verschenen in De Morgen, 1986. (Word-document);

 • Een uitvoerig interview door Humo's zeer gewaardeerd literair
  journalist Rudy Vandendaele, 1990. (Word-document);

 • Een stuk van Paul Ilegems' hand in de Morgen van 1995. (Als word-document alsmede een scan van het artikel);

 • Een bespreking in De Morgen van de tentoonstelling 'Polzeriana', door
  Paul Ilegems in 1999 georganiseerd in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. (Scan);

 • Paul's bespreking van 'Mijn reis met Dante door de Hel', gepubliceerd in
  2006 door het internetmagazine theartserver. (Word-document);

 • Krantenartikel van Jan de Smet in De Standaard, 2009. (Scan);


 

Van Marike Hazenberg ontving ik het een knipsel uit het Dagblad van het Noorden met een interview ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Heinz.

 

 


 

Van Hans Sibarani (Ram Horna literaire producties) ontving ik een paar foto's van een interview in Dik t. Alhoewel dit reeds 3 jaar geleden was zijn de foto's altijd welkom. Ook drukte Heinz destijds zijn handen in het cement voor een tegel op de Rotterdamse Walk of Fame als (volgens Hans) de tot nu oudste gehuldigde.

 

 

 


 

Van Michel Honig ontving ik een prachtige foto van Heinz genomen tijdens de boekenweek in maart 2008 te Hajenius. Dit is volgens mij één van de beste foto's die ik ken. Van Heinz uiteraard.

 

 

 

Nogmaals bedank ik allen voor hun belangeloze bijdragen!

Max   26-09-2009


Dingen

 

Een poos geleden ontving ik onderstaand mailtje van Henk Verweerd (www.liverse.com) omtrent een boekje waar ik het bestaan toen niet van wist:

 

"Onlangs vond ik een boekje van Drs. P dat ik niet kende.

Dingen is een uitgave van het AD uit 2000.

Heinz beschrijft per jaar een bijzondere gebeurtenis, uitvinding etc. en die gebeurtenis wordt gecompleteerd met een ollekebolleke."

 

Intussen heb ik een compleet exemplaar van het - daar kwam ik later achter - drieluik dat door het AD is uitgegeven aan de verzameling kunnen toevoegen. Voor elk jaar heeft de Drs. een ollekebolleke gemaakt dat slaat op een gebeurtenis uit dat jaar. Dat zijn er dus 100 in dit boek.

Als voorbeeld nu: 1948 - Unidentified Flying Object

 

"Bah, wat een rotplaneet!

Niks geen beschaving hier...

Wacht eens - wat vliegt daar?

Een levensvorm, zeg!

 

Waar is het vangnet? De

Botaniseertrommel?"

"Hier!" "ach nee, laat maar

Het is alweer weg"

 

 

Max   29-08-2009

 

Foto: Frank Buis

Alhoewel Heinz Polzer wil dat er niets gebeurt op zijn verjaardag (24-08-2009) zijn er natuurlijk collega's, fans en bewonderaars die deze heuglijke dag niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan. ze ontplooien allerlei leuke initiatieven waarvan ik hier natuurlijk melding maak. Volg de koppelingen en geniet!


Op de webstek van hetvrijevers.nl is er de komende twee weken P-feest!

Vanaf zondag 16 augustus met elke dag een of meer gedichten van zo'n beetje alle light versedichters in Nederland bij mooie ansichtkaarten, afgestempeld in 1919. En als klap op de vuurpijl zal er op zijn verjaardag een e-book te downloaden zijn!


Bij uitgeverij Liverse verschijnt een éénmalige uitgave t.g.v. Drs. P's verjaardag. Het boekje is een hommage aan Drs. P en beschrijft chronologisch gebeurtenissen op de 90 verjaardagen ven Drs. P. Het is geschreven door Jaap van den Born  en zal niet in de boekhandel verkrijgbaar zijn.

Zie onderstaand tekstbestand voor meer details.

Drs. P Daté


Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Drs P hebben Jan de Smet en Jean Blaute, twee iconen uit de Vlaamse muziekwereld hun krachten gebundeld om een eenmalig eerbetoon/verjaardagsconcert te brengen aan Heinz H.Polzer.

Het verjaardagsconcert was te zien in het Vondelpark Openluchttheater op 16 augustus en de meester zelf was ook aanwezig. De Drs. leek duidelijk gecharmeerd van zoveel aandacht van de 1000-koppige menigte die voor hem op de been was.

 

Ik ben zelf ook nog even naar het Vondelpark getogen en maakte een beknopt beeldverslag dat inmiddels op Youtube te bewonderen is. Zie hier enige koppelingen:

 


Op radio 1 had Colette van Nunen een item over Drs. P en de Vondelparkhommage. Luister hier voor het verslag >


Op het NOS journaal deed Kees van Dam verslag van de feestelijke gebeurtenis. Dit resulteerde ook in een zeer genietbaar interview van zo'n 17 minuten met de aanstaande 90-jarige. Zie onderstaande koppelingen naar deze twee items:

 

   


Zaterdag de 22e was er een item over Drs. P in het televisieprogramma NOVA. Een goedgeluimde Heinz steekt de loftrompet over onze zuiderburen, is zoals gebruikelijk zorgelijk over de taalontwikkeling in Nederland en weet zelfs nog een coupletje te kwinkeleren van De Schiedamschedijk. Volgens eigen zeggen is zijn belcanto niet meer wat het ooit geweest is maar zijn bronzen stemgeluid is onmiskenbaar. Ook zien we beelden van de generale repetitie in Mechelen van Jan de Smet voor zijn Vondelparkconcert. Hier de koppeling naar het NOVA-item.


 

Max   23-08-2009

 

 

 

Dit unieke shirt ter gelegenheid van Drs. P's 90e verjaardag is te bestellen via de webshop van Het vrije vers. Klik hier voor een directe koppeling.

 


 

 

Wat Usain Bolt donderdag 20 augustus 2009 deed op de 200 meter hardlopen tijdens het WK was natuurlijk een ode aan de Drs. Waarom zou anders Heinz' geboortejaar op het bord verschijnen?

 


 

Op 26 januari 1985 trad Drs. P. op in café de Egelantier te Hoorn. Het optreden mocht niet worden gefilmd maar de Drs. liet zich wel verleiden tot een geanimeerd gesprek. Dit leuke filmpje is bewaard gebleven en online gezet door www.videoarchief-hoorn.nl

U kunt het filmpje zelfs downloaden op deze webstek zodat u de zoetgevooisde stem van onze held keer op keer kunt beluisteren onder het genot van een alcoholische versnapering (bijvoorbeeld).

 


Uit tijdschrift "Zin" van augustus 2008:

 

 


Uit de oude doos:

 

"Nederpopzien"

9 april 1974. Fotograaf: Punt

 

Drs. P. presenteert "Mach" opvolger van "De Lach"

6 april 1972. Fotograaf: Croes

 

Uitmarkt in Amsterdam

28 augustus 1982. Fotograaf: Antonisse

 

 

Drs. P. reikt Louis Davidsprijs uit aan Wim Hogenkamp

31 oktober 1978. Fotograaf: Bogaerts

 

Drs. P met zijn nieuw boekje "Honderd uitsnijdbare, onvindbare, genietbare, verzendbare kaarten" bij Metz in Amsterdam

23 november 1977. Fotograaf: Bogaerts

 

Drs. P.

10 november 1980. Fotograaf: H. van Dijk

 

Met dank aan de beeldbank van het Nationaal archief.

 


 

 


 

Karikatuur: Jan Jonker

 


 

Foto: Laila Schoots

 


 

Gedonder in het trapportaal!

 

Illustratie: Jan Peter Boelema

 


 

Jantje zag eens pruimen hangen

O, haast onwaarneembaar klein

Waarom zouden pruimen

Steeds maar groot als eieren moeten zijn!

 


 

Kantoor in wolkenkrabber, achttien hoog:

De zakenman keek naar de overkant

Daar werd (dit wordt onzedig, moet ik vrezen)

 

Een tikjuffrouw bevrucht door een firmant

De firmanaam was op het raam te lezen

Nu kwam het telefoonboek in 't geding

 

De minneroes was haast ten top gerezen

Maar wacht - daar was de telefoon die ging

Zodat hij hoornwaarts zich vooroverboog

 

Van wat hij kreeg te horen schrok hij zeer

'Met God. U moest zich schamen. Dag meneer'

 

Drs. P / 3X3+2

 


Engels

Er werd door 't eilandvolk een taal bedacht
(Op 't oog coulant: haast geen grammatica)
Waarin de vreemdeling zich zou verslikken

"Advisable maar admirable!'' ''Ja!''
''Recite maar recipe!'' ''Ze zullen schrikken!
Wat dacht je van trough, plough, through, rough en though?

En om het nog een beetje aan te dikken:
Sieve mag niet rijmen op believe?'' ''Just so!''
Dat hebben wij er prima afgebracht -

De spelling gek, de uitspraak abnormaal
En wacht maar af: dit wordt een wereldtaal!''

    © Drs. P, 2005 (uit Drs. P révisé)
 


Charivarius

 

Deze week kwam ik in mijn boekenkast een boekje tegen dat zich stiekem verstopt had en waarvan ik niet wist dat ik het bezit. Het is het werkje Is dat goed Nederlands?  van Charivarius. Charivarius is het pseudoniem van Gijsbert Johannes Nolst Trenité en hij schreef dit boekje in 1940. Het wordt algemeen gezien als het eerste taaladviesboek.

Hij hamert er graag op dat schrijvers (professioneel of scholier) zich dienen te houden aan strikte stijlregels. Dat doet me denken aan een andere purist met een zelfde instelling. In ieder geval heb ik het boekje met veel plezier gelezen en het afsluitende en stichtende dichtwerk kon me dermate bekoren dat ik er een pagina aan geofferd heb.

 

Zie hier het resultaat

 


'Poëzie in steen' :

 

Ik ben opgegroeid in Wijk bij Duurstede. Een prachtig klein middeleeuws stadje met een rijke culturele historie. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik er laatst achter kwam dat Drs. P daar ook vertegenwoordigd is in de vorm van een gedicht over de veerpont van Wijk bij Duurstede. Toen ik de steen aanschouwde was ik wel danig uit mijn humeur toen ik de graffiti (dit spreekt men niet uit als 'gravity' zoals ik zo vaak hoor) zag die een hoogstwaarschijnlijk onnozele en ongeletterde cultuurbarbaar in een vlaag van verstandsverbijstering had aangebracht. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van een serie in steen gegraveerde gedichten onder de naam 'Poëzie in steen' die her en der door de stad verspreid zijn. Een initiatief dat zonder twijfel mijn goedkeuring kan wegdragen. De tekst op de steen luidt:

De veerpont heeft de taak op zich genomen

om stelselmatig heen en weer te gaan.

Dus naar de overzijde op te stomen

en uiteraard daarna terug te komen.

Het is een overzichtelijk bestaan.

 


Dreiging

Men hoort er overal mismoedig over praten
Zowel in berg en dal als in verdachte straten
En onder diplomaten tijdens topberaad of bal

De zeilers op de Kaag, de circusacrobaten
De heren in Den Haag, ze zijn in alle staten
Vanwege de hiaten in de mooie ozonlaag

Wees waakzaam is de leus, ik zal die eens herhalen
Wees waakzaam dus want heus, wat hierdoor af komt dalen
Zijn gluiperige stralen en die maken ons nerveus

Dat ultraviolet, ik zeg het u maar even
Dat is niet je van het voor wie gezond wil leven
En wordt ook niet verdreven door injectie of tablet

De dreiging van een plaag die uitbreekt hier beneden
Verergert zich gestaag, men dient dus op te treden
Ja, alle overheden zitten hiermee in hun maag

Wees niet gebelgd of traag wanneer ze collecteren
Maar geef royaal en graag zodat men kan proberen
Die laag te repareren, ja maar hoe, dat is de vraag

(Drs. P)


Drs. P bezit dichterskwaliteiten die hij vaak met een kwinkslag toepast. Zo maakte hij bijvoorbeeld een parodie op het bijna klassieke gedicht "Oogstlied" van Staring :

 

A.C.W. Staring:

Sikkels klinken;
Sikkels blinken
Ruischend valt het graan.
Zie de bindster gaâren!
Zie, in lange scharen,
Garf bij garven staan!

 

Drs. P:

Sikkels klinken,
Sikkels blinken,
Ruisend valt het graan.
Als je iemand weg ziet hinken,
Heeft hij 't fout gedaan.

 

Eenzelfde lot moet een gevoelig gedicht van de dichter Willem Kloos ondergaan als onze Drs. er een meer materialistische wind door laat waaien. Het resultaat is onderstaand pareltje :

 

Willem Kloos:

Ik ween om bloemen in de knop gebroken
En vóór de ochtend van haar bloei vergaan.
Ik ween om liefde die niet is ontloken
En om mijn harte dat niet werd verstaan.


Drs. P:

Ik ween om bloemen in de knop gebroken
En vóór de ochtend van haar bloei vergaan.
Ik had er zeven vijftig in gestoken 
Je zou zo'n rotzak ongelukkig slaan.

 

Een laatste voorbeeld van een gedicht dat een dergelijk ongelukkig lot ondergaat is er een van Hubert Korneliszoon Poot over het onbekommerde plattelandsbestaan. Onze Drs. is van mening dat het er voor de boeren niet makkelijker op wordt met de opgelegde regels en wetten :

 

H.H. Poot:

Hoe genoeglijk rolt het leven
Des gerusten landmans heen
Die zijn zalig lot, hoe kleen,
Om geen koningskroon zou geven!


Drs. P :

Hoe genoeglijk rolt het leven
Des gerusten landmans heen.
De geruste landman echter
Is een zeldzaam fenomeen.
Tegenwoordig zijn ze net zo
Ongerust als iedereen.

 


 


 

Onderstaand gedicht schreef Drs. P voor het NRC Handelsblad. Ik neem aan dat het zich hier handelt om de avontuurlijke thuisreis na een concert in "De Werfkelder" te Utrecht. Aangezien ik rond die tijd op de Oudegracht schuin boven "De Werfkelder" woonde en deze jaarlijks terugkerende optredens van de Drs. met veel plezier bezocht is dit gedicht voor mij ook nostalgie:

 

't Concert in Utrecht was naar wens gegaan
De violist nam nog een pils of twee
Hij zou me in zijn auto huiswaarts rijden
(Ik had zo'n ding gehad, in vroeger tijden)
't Ging vlot en soepel als de T.E.E.
*
Maar aan de stadsrand kwamen wij tot staan

Controle! Hij moest blazen, en jawel -
Het percentage was net iets te hoog
Men droeg hem op, die nacht het stuur te laten
,,Dan rijd ik zelf wel'', sprak ik toen verwaten
We ruilden dus van plaats, en zijn betoog
Omtrent de schakeling begreep ik snel

Geheel conform verlieten wij de stad
,,Zal ik het'', vroeg hij, ,,overnemen hier?''
Mijn antwoord was niet mals. ,,Je bent stomdronken!
Ik neem de kans waar, die mij werd geschonken''
Zo bleef ik tot in Amsterdam koetsier -
Een functie waar ik weer veel schik in had

Wie had gedacht, toen deze rit begon
Dat ik nog altijd autorijden kon?

 

*) T.E.E. = Trans Europe Express; treindienst door Europa die eind jaren vijftig gestalte kreeg. (webmeester)

 


 

Zoals wellicht bekend zijn er woorden in de Nederlandse taal die lastig te berijmen zijn. Eén ervan is HERFST en de Drs. zou de Drs. niet zijn als hij de uitdaging niet aan ging.

(Uit een allegorisch lied over een zekere Friso Winter):

 

De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd.
En onder zijn collega's was hij ook al niet geliefd.
De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst.
Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst.

 

Ik moet zeggen dat ik ooit een leuke tweede gehoord heb:

 

Als de blaad´ren vallen in de herfst
zijn alle bejaarden op hun sterfst.

 


 

Drs. P is geen groot liefhebber van popmuziek. Onderstaande uiting geeft zijn afkeer hiervan op treffende wijze gestalte. Uit: "Eerste klas retour" :

 

Terreur is onder andere het strooien
met luide, infantiele popmuziek

En wij zijn allen dagelijks de prooien
Wij zijn het onvrijwillige publiek
Ontspanning ja - als van een mitrailleur

Café en party, taxi en boutique...
Haast overal die godvergeten sleur
Die ploertigheid (ik kan het niet anders plooien)
Die domme decibellen, die terreur

 


 

Wederom een goed voorbeeld van het fijne gevoel voor humor van Drs. P zag ik op de laatst door mij aangeschafte cd 'Hoep Hoep Hiezee voor Drs. P'. Op het lijstje van mensen die aan de totstandkoming van de cd hebben meegewerkt wordt de bijdrage van onze doctorandus als volgt beschreven:

 

Teksten, muziek, bronzen stemgeluid, lyrisch gekweel en heldentenor:

Drs. H. H. Polzer

 


 

         Verlaten

 

Het is voor bij en mug zowat bekeken
Ook wesp en vlieg en vlinder zijn benauwd
En onder kevers hoort men ronduit spreken
Van emigratie naar de verste streken

Het is rampzalig, wat men hier aanschouwt
Een hele diersoort beeft en zucht en rouwt
Het blij gezoem, het vakbekwame steken
Ja, zelfs de paringsdrang is sterk verflauwd

Wij mensen zijn een vloek voor het insekt
Wij nemen steeds meer vogels in bescherming
Die eten vlinder, kever, vlieg en mug
En wesp en bij - die kennen geen ontferming
En geven hoogstens vogelmest terug
Die straks de aarde metershoog bedekt

 


 

Hier een tweetal olijke ollekebollekes uit de bundel "Plezierdichten":

 

Groet uit vacantieland!

Zonnig Italië!

Interessant, zeg!

Heel anders dan thuis!

 

Neem nu bijvoorbeeld het

Temperatuurverschil

En er is ook

Een apart soort gespuis

 

------------------------------

 

Hartelijk dank, gastvrouw!

Gouden logeerdagen

Bracht ik onlangs in

Uw buitenhuis door

 

Jammer alleen van die

Achaemenidenvaas

Maar er zijn

Heel goede lijmsoorten, hoor

 


Een klein stukje uit het versje 'Ween' waarin Drs. P zijn grote liefde voor de stad Wenen bezingt. Nou ja... liefde?

 

Ween, Ween, slechts jij alleen
Gaat ons volledig door merg en been
Wij knappen af op Weens accent
En dat oubollige sentiment

Ween, Ween, slechts jij alleen
Maakt ons neerslachtig van top tot teen
Maar als het nodig is, gaan we erheen
Naar Ween, naar Ween, naar Ween

 


 

Dierentuin


Er stond een groepje mensen
Bij de apenkooi te kijken
En iemand had ineens een leuk idee
Hij gooide heel voorzichtig
Zo'n platte wegwerp-lighter
Voor de voeten van een oude chimpansee
En deze greep het ding
Bekeek het, berook het
En dacht: wat moet ik daar nu mee

De mensen keken toe
Hoe die aap daar zat te stuntelen
Het dierenrijk sloeg weer eens een figuur
Maar plotseling, toevallig
Had hij de slag te pakken
Hij drukte met zijn duim en maakte vuur
En toen zag hij iets donkers
Een hand die snel weer wegschoot
Met een schreeuw van zijn hebberige buur

De aap keek naar de vluchteling
En toen weer naar de vlam
En was kennelijk tevreden met zijn vangst
Het publiek voor de tralies
Stond hartelijk te lachen
De schenker van het speelgoed nog het langst
Maar de aanblik van het beest
Met het vuur in zijn hand
Deed een stilte groeien en een vage angst
 


 

De wandaad

Er woonde eens een wisselwachter in het Woeste Woud
Die nauwelijks voorzien kon in zijn levensonderhoud
Zijn dagen werden doorgebracht in wrevel en verdriet:
Hij wachtte en hij wachtte, maar de wissels kwamen niet
Zijn vrouw was weg, die had zich bij de arbeidsbeurs gemeld
Daar had men haar als pofferkraamverzorgster aangesteld
Ze stuurde weleens poffers, maar die waren weken oud
Tot woede van de wisselwachter in het Woeste Woud

Het jongste kind was puber en zijn voornaam luidde Huub
Hij trok de aandacht door zijn onophoudelijk gepuub
Hij puubde in de koffie en hij puubde in de schuur
Hij puubde in het jachtseizoen vaak langer dan een uur
Zijn zuster daarentegen was op koper zeer verzot:
Op koperdraad, op kopergeld, op ketel, schaal en pot
Geen wonder dat ze met een koperkoper was getrouwd
En op een woensdag weggetrokken uit het Woeste Woud

Op zeek'ren ochtend zat de wisselwachter zeer bedrukt
Te kauwen op een poffer die maar matig was gelukt
Maar Hubert kon men welgemoed zien puben voor het raam
De vogels kwinkeleerden en het weer was aangenaam
Daar kwam een wisselloper, met een zwaar valies bevracht
Meneer, zo riep hij zwetend uit, hier heeft u op gewacht!
Ik heb dit prachtig stuk speciaal voor u hierheen gesjouwd
In weerwil van de wilde wolven in het Woeste Woud

De wisselloper haalde toen een wissel voor de dag
Daar is het schatje, zei hij met een groezelige lach
Van koper, ziet u wel? Van koper, smaakvol en solied!
Ja, zei de wachter, maar die bloedvlek, die bevalt me niet
Ook geef ik niet om koper, maar mijn dochter des te meer
Hier heeft u haar adres, probeert u daar maar eens een keer
De koper las het briefje en zijn vingers werden koud
En woordeloos verdween hij in de wirwar van het woud
 


 

Alarm

 

De mensheid blijft maar dwalen
Ook al wordt ze nog zo oud
En men vraagt in alle talen:
Waardoor gaat het steeds fout?
Het hier aangeroerde vraagstuk
Is voor menigeen precair
En bij uitstek onbehaagluk
Voor de revolutionair

We leven in een wilde tijd
Verruwd en oversexed
En toch val ik nog uit de toon
Met mijn niets ontziende tekst
Want van al die openhartigheid
Heeft niemand iets geleerd:
De ware toedracht wordt gewoon
Verheeld of genegeerd

Maar nu is de tijd gekomen
Dat de oorzaak wordt onthuld
Het zijn de chromosomen!
Ja, bij die ligt alle schuld!
U heeft het nu vernomen
Het is maar dat u 't weet
Alleen de chromosomen
Zijn de bron van al ons leed

De ene mens is terrorist
De ander parvenu
En elders schrijft men vuile taal
En 'houden' met a-u
Een wereld vol bederf en list
En haat en politiek
En mensen, dat komt allemaal
Van die doortrapte kliek

In het lover van een linde
Aan de oevers van een stroom
In de schaduw van een blinde
Daar grijnst de chromosoom
In portieken en portalen
Op de akker van den boer
Maar ook in rijke zalen
Ligt hij gluiperig op de loer

Er is weer iets te doen op straat
Politie op de been
Betogers trekken zij aan zij
Verbolgen ergens heen
Maar wat er op dat spandoek staat
Heeft helemaal geen zin
Het oproer kraait, maar legt geen ei
Men ziet de zaak niet in

Er is in de loop der tijden
Achter alles aangerend
Maar hij laat zich niet misleiden
Die de chromosomen kent
Ja, u lacht nu wel ironisch
En u kijkt me spottend aan
Met uw goddeloze tronies
Maar het zal u slecht vergaan!

Al uw feesten en uw dromen
Vinden binnenkort een eind
Want de mens zal niet ontkomen
Waar de chromosoom verschijnt!
O, blijft in deze ure
Niet doelloos aan de kant
Koopt allen mijn brochure
En geeft met gulle hand!

 


 

Foto: Pliek

 

Zeslettergrepigheid

 

Afgelopen vrijdag 27 februari was, in zeer besloten kring, de presentatie van deze door Cees van der Pluijm samengestelde bundel. Goed nieuws voor de ollekebollekeliefhebbers onder ons: Zeslettergrepigheid zal een register bevatten van de gebruikte "regelzeswoorden". Dit zal een handig hulpmiddel zijn voor de minder belezen dichters onder ons om tot een uniek "regelzeswoord" te komen. Hersengymnastiek!

De bundel is vanaf heden verkrijgbaar in de boekhandel.

 

De bijna negentigjarige dankte met een toepasselijk ollekebolleke:

Dank voor uw komst, vrienden!
Dit is een hoogtijdag
Mieke en ik
Zijn tevreden, voorwaar

Goochelaars? Dansmeisjes?
Amusementsmuziek?
Nergens voor nodig:
Wij hebben elkaar!

Bij de laatste regel spreidde de Drs. beide armen op welhaast priesterlijke wijze om de kleine schare getrouwen te omvatten. Zie hier wat ruw beeldmateriaal van dit gedeelte van de ceremonie gemaakt door Michèl de Jong. Het was een mooie bijeenkomst.
 

ISBN: 978 90 388 9102 6

Aantal pagina's: 224 bladzijden

Uitvoering: Gebonden

Prijs: € 18.50

Max   02-03-2009


Heilzame jeugdlectuur


Vanaf heden verkrijgbaar:


Drs. P, Heilzame jeugdlectuur. De beste gedichten uit Toenemend feestgedruis. Vermeerderd met twintig nieuwe ollekebollekes.
Samengesteld, ingeleid, toegelicht en bezorgd door Cees van der Pluijm.
Rainbow Essentials (Muntinga), 230 blz. - euro 9,95
Met diverse verrassingen voor de oplettende liefhebber.

 

Ook verscheen een nieuwe editie (non-Drs. P maar toch van belang) van het standaardwerk van Cees van der Pluijm:

 

Cees van der Pluijm, Schrijven van gedichten en verhalen.

Leren schrijven is vooral leren lezen: via het werk van anderen met een technisch oog naar het eigen werk leren kijken. Zien wat functioneert en wat niet. Herschrijven, herlezen, herschrijven, herlezen etc. En dan de lezer raken: ontroeren, verbazen, prikkelen, aan het denken zetten.

 

Cees van der Pluijm behandelt op een speelse wijze de belangrijkste technische aspecten van het schrijven van gedichten en verhalen. Met honderden voorbeelden laat hij zien hoe Nederlandse en Vlaamse auteurs hun literaire teksten hebben vormgegeven. De lezer kan, mede door de werkopdrachten bij ieder hoofdstuk, zijn inzicht toetsen en zijn eigen verhalen en gedichten leren beoordelen en verbeteren.


Schrijven van gedichten en verhalen. [Oorspronkelijke, onverkorte, ongekuiste, gepreciseerde, verbeterde en gemoderniseerde versie van Schrijven van gedichten en verhalen, Utrecht (Teleac/NOT) 1992, 1998, en Amsterdam (L.J. Veen) 2003, 2005.]
284 pagina's - paperback - euro 22,50
 

Max   02-03-2009


Huidbacteriën

 

Zoals bekend heeft Heinz Polzer in Indonesië jarenlang op een reclamebureau gewerkt. Een klant van dat bureau had een toiletzeep ontwikkeld dat tropische huidbacteriën bestreed. Voor die zeepfabrikant (BRIS, the special toilet soap for the tropics) moest hij een reminder campaign, of om het op zijn Hollands te zeggen, een remindercampagne opzetten, kortom hij moest BRIS weer onder de aandacht brengen. Hij ontwierp daarvoor 26 huidbacteriën, beginnend met een standaardmodel, de Normalococcus Ordinaris, en gaf ze een pseudo-wetenschappelijke omschrijving mee waaruit bleek dat al die wezentjes het tegen BRIS moesten afleggen.

Heinz Polzer – Drs. P was nog niet aan de horizon verschenen – verkeerde overigens in goed gezelschap want in 1951 maakte Ingmar Bergman negen reclamefilmpjes voor BRIS, met verschillende thema’s. Hij wist van het bestaan van deze bacteriële serie maar maakte daar helaas geen gebruik van.

 

In het kader van de Boekenweek 2009, met als thema “Het dier in de letteren”, leek het uitgeverij Liverse een goede gedachte deze bijzondere dieren weer eens onder de aandacht te brengen. Drs. P schreef er 26 ollebollekes bij (een dichtvorm die hij zelf in Nederland introduceerde).

 

ISBN/EAN: 9789076982571

Uitgeverij Liverse

Paperback 10 euro

Verschijningsdatum: 27 februari 2009

Max   22-02-2009


En Passant - 2e druk

 

Inmiddels is de eerste druk van Drs. P  En Passant  uitverkocht.

De 2de druk is op 6 november j.l. verschenen. Dit verheugende feit is gevierd met - wederom - een signeersessie van de onvermoeibare Drs. P. 

 

Onderstaande foto met dank aan Ada Iest.

 

Foto: Martin Pluimers

"Hierin, verklaar ik expliciet,

 signeer ik gaarne voor Margriet',  Drs. P

 

Drs. P tijdens het signeren van zijn nieuwe boek En Passant, op 7 november j.l.

 

Max   15-11-2008


Luister CD-DVD

 

Deze luister CD-DVD komt 20 oktober uit (i.s.m. CVProducties).

De set bestaat uit 1 CD met de verhalen Sven de Bevrijder en Ik word vermoord en 1 DVD met het verhaal Tiens, tiens en ruim een half uur van een live-optreden uit 1995 in het Werftheater te Utrecht. Tussendoor leest de Drs. ollekebollekes uit eigen werk.

Luister hier en hier naar een paar ollekebollekes ter illustratie.

Nu reeds te bestellen bij Liverse voor 13,50 (incl. verzendkosten) i.pv. de normale prijs van 14,99. Alleen te bestellen via verkoop@liverse.nl , of via hun bestelpagina. Na 20 oktober ook in de boekwinkel verkrijgbaar.

 

-------------------

 

In het kader van de boekenweek 2009, met als thema: Het dier in de letteren, verschijnt het bijzondere boekje Bijzondere huidbacteriën van nabij bekeken. Illustraties, tekst en ollekebollekes van de meester zelf.

Verkoopprijs 10 euro en alleen verkrijgbaar bij Liverse.

Reserveren nu reeds mogelijk!

Max   09-10-2008


En Passant

 

Onlangs presenteerde Drs. P bij Hajenius te Amsterdam zijn nieuwste boekje En Passant. Het is een bundel met kleine verhalen over zijn ontmoetingen en overpeinzingen tijdens zijn dagelijkse wandeling door de Amsterdamse binnenstad.

Het televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft hier ook wat aandacht aan besteed in haar rubriek De Jakhalzen. Zie hier de uitzending van 09-09-2008 met het bewuste item.

 

Er bereiken mij wat vragen over de verkrijgbaarheid van dit laatste bundeltje dus na wat navraag kan ik hier wat meer informatie verschaffen:

 

En Passant, Drs. P, ISBN 978-90-79717-01-9, Euro 8,50

iest en brand uitgevers
Nieuwe Teertuinen 11C
1013 LV Amsterdam
(020) 6246394
info@iestbranduitgevers.nl

Het boekje is rechtstreeks bij hun te bestellen of af te halen. Verder ligt het bij diverse boekhandels, o.a. Athenaeum, Xantippe, Island bookstore, de Dolfijn of Pantheon.

 

Hier nog 2 foto's van de presentatie op 05-09-2008

 

Max   18-09-2008


Meer Polzer op Youtube!

 

Naast mijn andere filmpjes van Heinz Polzer heb ik ook onderstaand interview van Rick Felderhof met Heinz op Youtube geplaatst. Het komt uit het NCRV-programma "de Stoel" van geruime tijd geleden en Heinz beschrijft op zijn onnavolgbare wijze enige gebruiken en folklore van zijn geboorteland Zwitserland. Zeer vermakelijk!

 

 

 

Max   03-04-2008


Oproep voor Ollekebollekefanaten!

 

Onderstaande mail ontving ik van Cees van der Pluijm:

 

"...Ook heb ik een primeur voor je: in het najaar van 2008 verschijnt een door mij samen te stellen 'volkomen ollekebollekeboek' met oud en nieuw werk van Drs. P.
Geen verzamelwerk, want dat zou 16 delen dundruk bevatten, maar een keuze uit het gepubliceerde en het ongepubliceerde werk."


Drs. P heeft in de loop der jaren veel met mensen gecorrespondeerd in de vorm van ollekebollekes die (meestal) op ansichtkaarten geschreven zijn. Cees is nu op zoek naar die in particulier bezit zijnde ollekebollekes. Gezien de productiviteit van onze Drs. moeten er honderden te vinden zijn.

Mocht u deze beschikbaar willen stellen ter publicatie kunt u contact op nemen met Cees van der Pluijm middels onderstaand mail-adres:

 cees@vanderpluijm.demon.nl

 

Max   12-01-2008


Nieuw: 88

 

In 8 onzijnen (elftallen) van in totaal 88 regels staat de populairste doctorandus/dichter/zanger van ons land stil bij de bekoringen van de dubbele acht. Uiteraard komt daarbij ook zijn zojuist bereikte leeftijd aan bod.

 

Ingenaaid, 24 pagina's met illustraties
Verschenen: januari 2008
Gewicht: 30 gram
Formaat: 146 x 126 x 5 mm
Nijgh & Van Ditmar
Prijs: 4,95 Euro

 

Onderstaande foto's zijn genomen tijdens de presentatie van het boekje 88 en zijn de recentste opnamen van Drs. P. Het is duidelijk dat zijn gezondheid er niet op vooruit gaat. Zelf schreef hij me in een nieuwjaarsgroet dat zijn conditie "tanende" is. Ik wens hem alle goeds.

U ziet Heinz Polzer in gezelschap van Cees van der Pluijm.

 

    
 

Max   12-01-2008


Jan de Smet

 

..."Wacht even, ik heb nog iets voor je", zei de 88-jarige Drs. P toen Jan De Smet naar de voordeur schuifelde...

 

Toen Jan de Smet (begisch muzikant, zanger en lid van "De Nieuwe Snaar") laatst bij zijn idool Drs. P op bezoek ging voor zijn jaarlijkse vriendenbezoekje ontving hij vier zakken vol zeldzame drukken en notities.

Aangezien Jan de Smet een groot bewonderaar van Heinz is zal hij hopelijk deze literaire schat op waarde weten te schatten en in de loop der tijd zijn medefans (o.a. ondergetekende) deelgenoot laten maken van deze juweeltjes in de vorm van een tentoonstelling of publicatie op het internet. Het is belangrijk dat de poëtische erfenis van Heinz Polzer nooit verloren gaat en beschikbaar blijft voor de komende generaties.

 

Onderstaande koppelingen kunt u aanklikken om één en ander wat duidelijker uit de doeken te doen. De eerste brengt u op een pagina van Humo over Drs. P. Op deze pagina zijn een aantal liedjes te vinden en wat koppelingen (naar mijn site!).

De tweede koppeling brengt u op een pagina alwaar het interview met Jan de Smet te beluisteren is.

 

http://www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/Muziek_index_6204.html
 

http://www.radio1.be/programmas/mezz/456778/  (Klik op "audio")
 

Max   20-11-2007


Gewoon maar Geniaal (heruitgave)

 

Bij Artemis uitgevers is een herdruk verschenen van Gewoon maar Geniaal. Dit boek verscheen oorspronkelijk in 1981 en Drs. P beschrijft hierin uitvindingen van alledaagse dingen die gewoon lijken maar toch geniaal bedacht zijn. Zo passeren o.a. plakband, prikkeldraad en glas de revue.

Zeer vermakelijk en leerzaam leesvoer op de door onze Drs. karakteristieke manier beschreven: luchthartig en humorvol. Een aanrader voor iedereen!

 

Gewoon maar Geniaal, Drs. P
paperback, 120 paginas
verkoopprijs €12,50
ISBN-nummer 978 90 77075 32 6
Artemis uitgevers

 

Max   26-03-2007


Persbericht !

 

Lees dit persbericht omtrent de tegel die Drs. P afgelopen zondag 29 oktober kreeg aan de Rotterdamse Walk of Fame!

Max   05-11-2006


Niet van Talent Gespeend (3)

 

De dvd-set van Drs.P is uitgebracht bij Music Products BV en kan behalve bij o.a. bol.com ook besteld worden via  www.musicaction.nl .

 

Ik heb met volle teugen genoten van de dvd's en kan dit beeldoverzicht van 's-mans carrière met klem aanraden. Van veel beelden kende ik het bestaan wel, maar het is natuurlijk beter om ze te bezitten! Ook (voor mij) onbekende beelden hebben me af en toe zeer verrast. Alhier kunt u een pagina vinden waarop ik een aantal schermprentjes heb gezet van dvd 1 om een overzicht te geven van wat er zoal te smullen valt. De clowneske, ja haast pythoneske capriolen van de Drs. zijn een lust voor het oog en de lachspieren!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

PERSBERICHT
Utrecht, 12 oktober 2006

DRS. P: "NIET VAN TALENT GESPEEND."

Maandag 16 oktober a.s. verschijnt officieel de 2-dvd van Drs. P, getiteld Niet van talent gespeend.. (Music Products, ACE 10515). Op de eerste dvd staan zijn meest bekende liedjes, zoals De commensaal, De dodenrit (Troika), O wat leuk, Winschoterdiep, Knolraap en lof, schorseneren en prei, Roodlelhoningeter en De zusters Karamazov, Top Tango en een interview door Karel van de Graaf. Ook zien we Liesbeth List, Jenny Arean en Kabaret Ivo de Wijs in vertolkingen van nummers van Drs. P.

Op de tweede dvd staat de dit jaar door Frank van Osch gemaakte documentaire Niet van talent gespeend, afgelopen zondag in AVRO's Close Up uitgezonden, die een mooi beeld geeft van de doctorandus. En hoogtepunten uit een live optreden in Het Werftheater in Utrecht, opgenomen op 23 december 1995. De totale speelduur van de 2-dvd is 3 uur en 10 minuten.

Hij kwam ter wereld in het Zwitserse Thun: Polzer, H.H., in 1919. In zijn voorletters zat de lach al besloten. Bij de geboorte van Drs. P was een Nederlandse 'verwekker' betrokken: Willem Duys bedacht het pseudoniem tijdens een telefoongesprek met Heinz Polzer.

In 1922 was Polzer al in Nederland komen wonen en in 1950 studeerde hij in Rotterdam af in de bedrijfseconomie. Daarna trok hij de wereld in. Jarenlang werkte hij in Djakarta voor Lintas in de reclame.

In de zestiger jaren begon Drs. P door te breken, hoewel sommigen vonden dat hij helemaal niet kon zingen en dat het maar rare muziek en wonderlijke liedjes waren: "Over vrouwen die in een trapportaal liggen. Wie verzint zoiets?" Toch begon De commensaal een eigen publiek te veroveren en in het brein van de Doctorandus ontstonden nog meer 'wonderlijke' liederen. Zijn Dodenrit, dat dramatische lied over een barre tocht met de troika in Siberië, staat tegenwoordig zelfs in de Top 2000. En dan Veerpont, weer zo'n lied dat razend populair werd en ook de Top 2000 haalde.

Hij heeft een eigen stijl, motoriek en presentatie die onnederlands zijn. Zwitsers misschien? Want Zwitser bleef hij, ondanks de carnavalsliederen Wat heb je gedaan, Daan en Halleluja, kameraden, uitbundig gebracht door Adèle Bloemendaal voor wie hij, evenals voor veel andere cabaretiers, heel wat nummers heeft geschreven.

Drs. P: "Niet van talent gespeend...", ACE 10515, 2-dvd
Totale speelduur: 3 uur en 10 minuten

Voor meer informatie:

Margot Collee Produkties
Het Fort 40
1424 RW De Kwakel
Tel. 0297 530809
Mob 0622 981340
margotcollee@wxs.nl

Max   13-10-2006


Niet van Talent Gespeend (2)

 

Drs. P op TV, DVD en het witte doek!

 

De documentaire Niet van Talent Gespeend (zie persbericht) van regisseur Frank van Osch is afgelopen zondag 8 oktober bij de AVRO uitgezonden. Voor de ongelukkigen die dit gemist hebben is er goed nieuws:

 

De theaterpremière van de film zal plaatsvinden op vrijdag 13 oktober in de Verkadefabriek te Den Bosch. Daarna zal de film in diverse filmtheaters te zien zijn.

Een uitgebreide DVD-box met bijna 2 uur extra archiefmateriaal over Drs. P zal vanaf 16 oktober in de winkel liggen. De box bevat 2 DVD's. Op de eerste staan een 23-tal nummers en op de tweede staat bovengenoemde documentaire en ook nog hoogtepunten uit een live optreden in De Werfkelder (Utrecht).

 

Drs. P, niet van talent gespeend (52.25 min)
regie: Frank van Osch
van osch film produkties in coproductie met AVRO
deze film is mede mogelijk gemaakt door ThuiskopieFonds en Ciris B.V.
meer info:
www.8tracks.nl / 073 6414181

Max   01-10-2006


'Blijvend Applaus' prijs voor Adèle Bloemendaal

 

Op 1 oktober 2006 heeft Drs. P de 'Blijvend Applaus' prijs uitgereikt aan Adèle Bloemendaal. De Drs. heeft deze prijs zelf ontvangen in 1997 en was de aangewezen persoon voor de uitreiking aangezien Adèle vaak liedjes van Drs. P zong.

Max   01-10-2006


Polzeriana

 

Een origineel exemplaar van een bankbiljet van “25 polzer” uit 1999. Daar zijn er ooit een beperkt aantal van gemaakt door Jaak de Koninck, Paul Ilegems en Jef Meert (het feestcomité Polzeriana te Antwerpen) ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Hein Polzer, alias Drs P. Veel dank ben ik verschuldigd aan de gulle gever van dit kleinood!

 

    

 

Laatst heb ik een compleet doosje biljetten (no. 4) via eBay op de kop kunnen tikken:

 

Drs P & Jaak de Koninck: "25 x 25 Polzer" 
Uitgave ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Heinz Polzer, alias Drs P, door het feestcomité Polzeriana tijdens een tentoonstelling in de Academie voor Schone Kunsten in 1999 te Antwerpen. Het boekobject bestaat uit 25 bankbriefjes, telkens ter waarde van 25 Polzer, betrokken op de Banque Financière, onder bandje met opdruk. De bankbriefjes zelf op onscheurbaar papier met watermerk en met akwarellen van Jaak de Koninck waarin elementen uit de bekendste liederen en gedichten van Drs P zijn vervat. Met colofoonbladje, los ingelegd en genummerd op 50 exemplaren (dit is nummer 2) en gesigneerd door Jaak de Koninck.
De kunstenaar en verfijnde akwarellist Jaak de Koninck is vooral bekend door zijn langlopende Starbrook Airlaines-project, waarin hij een gehele luchtvaartmaatschappij, gevestigd in zijn dorp Sterrebroek, in al zijn grafische elementen  tot leven doet komen.
Het geheel in een bijpassend doosje met titelvignet op bovendeksel, formaat 11x18 cm.
Op te merken valt dat de bankbiljetten als wettelijk betaalmiddel aanvaard worden in een paar zeer selecte Drs. P-genegen etablissementen in België en Nederland.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Tevens heb ik een exemplaar van Eerste klas retour gevonden (van de eerste serie van 26, genummerd op de letters van het alfabet en voorzien van een handgeschreven "Retour") in perfecte staat en zeldzaam. Zie onderstaande scans voor de details:

 

   

 

Max   23-09-2006


Obscure opnamen

 

 

Ik las een alleraardigst berichtje in mijn gastenboek van Frits van Heekeren waarin hij mij wijst op zijn eigen weblocatie. Tot mijn verrassing is hij in het bezit van obscure opnamen van een concert dat Drs. P heeft gegeven. Van zijn weblocatie (zie 'download'):

"Optreden in Dordrecht, in Club Bibelot (destijds Steegoversloot) zondag 23 januari 1977. Opgenomen met een Technics cassettedeck RSB 630 op Maxell UD C90 en twee Beyer M81 microfoons. Onlangs gedigidingessed op m'n G4 Mac en nu als mp3 te beluisteren of te downloaden. Veel plezier!"

Bedankt, beste Frits. Ze zijn hergedigidingessed op cd en aan mijn verzameling toegevoegd!

 

Max   25-08-2006


Nieuwe uitgaven (7)

 

Deze week ontving ik onderstaande mail van uitgeverij Liverse :

 

In de loop van augustus geven wij een heruitgave uit van:
Beknopte Bijzondere Natuurkunde van den gezonden mensch
uit 1976 en geschreven door Doctorandus P.

Beknopte Bijzondere Natuurkunde (ISBN 90 76982 30 9) is via internet of bij de boekhandel te bestellen voor 12,50 euro.

 

Hieronder scans van mijn gesigneerde exemplaar. Tevens van de bijgaande cd:

 


 

Max   19-07-2006


Nieuwe uitgaven (6)

 

Drs. P en Paul Ilegems hadden de gewoonte om elkaar op vakantie kaarten te sturen voorzien van een ollekebolleke. Uitgeverij Meulenhoff/Manteau zal deze vakantiedichtsels gebundeld het licht laten zien. Het bundeltje zal België - Zwitserland gaan heten. Het gaat 55 heerlijke ollekebollekes bevatten en zal op 5 oktober verschijnen.
Het bundeltje zal tevens door de auteurs gepresenteerd worden in de Grote Zaal van het Zuiderpershuis te Antwerpen op 14 oktober tijdens de manifestatie Het Andere Boek.


Max   27-06-2006


Zojuist verschenen: 

Bij Nijgh en van Ditmar: 3X3+2Een bundeltje gevuld met 100 stuks onzijnen (zie lager op deze pagina). Leest soepeltjes weg en zorgt voor menige glimlach bij de lezer. Deze zoveelste uitgave van Drs. P bewijst eens te meer dat de taalvirtuoos nog immer niet aan scherpte en vernuft heeft ingeboet. Verplichte kost - danwel aanschaf - voor de liefhebber.

 

Het is nu eenmaal zo: soms zit men krap
Dan is er een adres dat uitkomst geeft -
De Bank van Lening, oftewel de lommerd

En wie een aantal winterpakken heeft
Brengt deze in het voorjaar onbekommerd
Daarheen; ze worden met veel zorg bewaard

(In 't najaar zomergoed: men is geen stommerd)
De lening wordt vereffend uiteraard
U leert hier zo wat handelswetenschap

Ik weet niet of men dit systeem nog kent
Maar ik heb het vaak beoefend als student


Drs. P / 3X3+2

Max   23-06-2006


Interview Drs. P

 

Ter gelegenheid van het verschijnen van de verhalenbundel Heinde en verre (reeds in November 2005?!) organiseerde de openbare bibliotheek te Amsterdam (in samenwerking met Nijgh en van Ditmar) afgelopen zaterdag 4 februari 2006 een interview en signeersessie met Drs. P.

 

Nieuwsgierig toog ik naar de binnenstad.


Stijn Aerden, de samensteller van het boek, voelde zich echter overduidelijk niet op zijn plaats. Ten onder gaand aan tijdsdruk, slechte voorbereiding en gedoe met microfoons (Drs. P kreeg een nonwerkende handmicrofoon terwijl dhr. Aertsen een goedwerkende op standaard voor zichzelf hield) verwaterde het geheel in een rommelige gebeurtenis. Tel daarbij het ter plaatse geldende rookverbod op en u ziet het voor zich; een naar een sigaar snakkende Drs., een vervallen rookpauze en aansluitend de obligate signeersessie. Het ongeveer 20-koppige publiek (door de Drs. steevast "1000-koppige menigte" genoemd) liet zich het geheel welgevallen en keerde tevreden huiswaarts.
Ach, ik heb altijd nog de film.

 

              

Max   06-02-2006


Nieuwe uitgaven (5)

 

In mei 2006 verschijnt bij Nijgh en van Ditmar 3X3+2 van drs. P.

Het betreft een bundel onzijnen - 11 regelige gedichten - net als Drs. P Révisé. De hier afgebeelde cover is onder voorbehoud en kan nog veranderen.

 

Uit de bundel en over de versvorm:

 

Voor wie dit nog niet weten: het onzijn
Telt drie terzinen plus een distichon
Men hoeft er dus niet erg veel aan te dichten

Het schema is solide als beton
Doorgaans (als ’t metrisch zo is in te richten)
Beoefent men gewoon pentameter

Of ’t nu vermaak is of om voor te lichten –
De onderwerpen vindt men her en der
En wat het rijm betreft: geen centje pijn

Dit boek heet logisch 3x3+2
En werd gevuld door Drs. P

 

3X3+2, Drs. P, paperback, 88 paginas, verwachte verkoopprijs €12,50, ISBN-nummer 90 388 1443 7.

Max   02-02-2006


Interview

 

Op het (uiterst vermakelijke) forum fok.nl is een zekere I.R.Baboon actief. Zijn smaak is onberispelijk aangezien hij een groot bewonderaar van Drs. P is.

Hij heeft het voor elkaar gekregen om de rijmgrootheid te strikken voor een zeer genietbaar interview. Zie hier het resultaat.

Max   25-01-2006


Drs. P. veilt Erasmusbijbel
 

DEN HAAG - Bij het Haagse VendueHuis der Notarissen wordt een Erasmusbijbel uit 1519 geveild.

Het gaat om een werk dat afkomstig is uit de collectie van neerlandicus drs. P. De Amsterdammer heeft de bijbel naar zijn zeggen in de jaren vijftig gekocht op een veiling in Utrecht.

Volgens het veilinghuis gaat het om een zeldzaam exemplaar van het Nieuwe Testament, geïnterpreteerd door de humanistische geleerde Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536).

In 1516 gaf deze Rotterdammer de eerste kritische editie van het Nieuwe Testament in het Grieks als boek uit. Later verschenen nog vier edities waarin hij nogal wat veranderde. Het te veilen exemplaar bestaat uit drie delen in een band, respectievelijk 241, 64 en 25 bladzijden.

De bijbel is volgens veilingwoordvoerder Jelle Pijpers voorzichtig getaxeerd op 2500 tot 3000 euro. „Wij verwachten een hogere opbrengst, al is niet te zeggen hoeveel dit werk precies gaat opbrengen.’’ Blijkens de in de veilingcatalogus afgedrukte tekst heeft de nu 86-jarige drs. P. de Erasmusbijbel, toen hij in de jaren vijftig naar Indonesië vertrok uitgeleend aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam. „Daar is het boek tientallen jaren tentoongesteld. Toen ik het weer kwam ophalen, zeiden ze dat ze ’t graag van me wilden kopen. Helaas was hun budget niet groter dan een bedrag van enkele honderden guldens. ‘Daar zult u het wel niet voor willen doen’, zeiden ze toen,’’ aldus de verkoper.

Hier kunt u zien welke andere boeken van Drs. P onder de hamer kwamen.

www.ad.nl   12-01-2006


Nieuwe uitgaven (3)

 

Het is een onderbelichte kunt van taalvirtuoos, liedteksten- en light verse-dichter Drs. P: zijn reislust. De geboren Zwitser speelde tijdens en vlak na de oorlog als huispianist in hotels in Tsjaad en Parijs en werkte jarenlang als (reclame) copywriter in Jakarta. De vele reizen die hij door Zuid-Amerika, China en Japan maakte, typeren hem als leergierige, onverschrokken en eigenzinnige, Dr. Livingstone-achtige avonturier.

 

In Heinde en verre doet Nederlands bekendste tekstdichter niet alleen verslag van zijn ervaringen in den vreemde, de bundel bevat ook heel Drs. P-achtige wenken: hoe vertel je een lichtgeraakte sjeik dat je geen schapenogen lust? En hoe onderscheidt een eco-toerist een giftige van een onschuldige Aziatische duizendpoot? Preventief. Met een slipper.
Heinde en verre, samengesteld en ingeleid door Stijn Aerden, bevat eerder en niet eerder gebundelde herinneringen en uiteenzettingen en is méér dan een boek met verhalen - het is een leven in reizen.

 

Tevens zijn er ook een paar heerlijke ollekebollekes te vinden waarin Drs. P commentaar geeft op een aantal ansichtkaarten. Genieten!

Ingenaaid, 189 pagina's
Met illustraties
Verschenen: november 2005
Gewicht: 466 gram
Formaat: 216 x 215 x 20 mm
Nijgh & Van Ditmar

Max   09-11-2005


Nieuwe uitgaven (2)

 

In October zal bij uitgeverij Liverse de bundel Drs. P révisé uitkomen. Drs. P en Jaap van den Born zijn de auteurs. Henk Verweerd van uitgeverij Liverse was zo vriendelijk mij alvast de voorpagina te sturen. Altijd lekker als er weer iets nieuws van de onvermoeibare Drs. op stapel staat!

Max   16-08-2005


Nieuwe uitgaven (1)

 

Uitgeverij Liverse heeft twee nestors van het nederlandse light-verse gebundeld in één uitgave. Het gaat om het scandinavische epos Sven de Bevrijder in 120 verzen door Drs. P (geïllustreerd door Aad Bijlo) en het nooit eerder uitgegeven Drie levens van Brekebeen door Kees Stip.

 

Sven de bevrijder door Drs. P - Illustraties: Aad Bijloo
Drie levens van Blekebeen door Kees Stip - Illustraties: Nico Visscher
ISBN : 90 76982 21 X - NUR : 306 - Verkoopprijs: 19.95 euro

Max   11-08-2005


Bronvermelding

 

Tijdens mijn speurtocht naar afbeeldingen en ander materiaal over Drs. P probeer ik uiteraard om zoveel mogelijk de bronvermelding te respecteren. Soms kwam ik echter wel eens een foto of tekening tegen waar ik deze niet van kon achterhalen. Mijn hoop is in zo'n geval dan ook gevestigd op een reactie van de eigenaar (zie colofon). Ik was dan ook blij verrast toen ik een mailtje mocht ontvangen van Amandus van Rompaey uit Hasselt die mij er terecht op wees dat hij de geestelijk vader is van de treffende karikatuur van Drs. P die ik op mijn fotopagina heb geplaatst. Bijgaande tekening was een extra verrassing die mij niet alleen zeer kan bekoren, maar mij ook met de schaamrode kaken alswel de neus op de feiten drukte. Om meer werk van deze begenadigd kunstenaar te aanschouwen raad ik allen aan om hier eens rond te neuzen!

Max   26-05-2005


Ollekebollekes (II)

 

Enige tijd geleden heb ik Drs. P aangeschreven en hem een aantal van mijn eigen ollekebollekes voorgeschoteld. Ik was blij verrast toen ik laatst een aardig briefje terug kreeg. Een gedeelte hiervan wilde ik u niet onthouden. Hij schrijft:

..... Het doet me uiteraard veel genoegen als ik verneem dat mijn werk belangstelling en - extra verheugend - navolging oogst. Het ollekebolleke is een voortreffelijke gymnastiek om taalvaardigheid (zinsopbouw, woordconstructie, rijmvondsten etc.) te ontwikkelen. En al klinkt het misschien wat evangelistisch: ik wil de lezers uiteraard aangenaam bezig houden, maar vooral toch attent maken op de rijkdom en versatiliteit van het Nederlands. Een zeslettergrepig woord als Middendecemberdag van U is prachtig inventief. .....

Nog leuker was de verrassing aan het eind van het briefje. Een aan mij persoonlijk gericht ollekebolleke:
 

Puntig en inhoudrijk!
Dubbele dactylus -
Hoogtepunt in de
Vermaakspoëzie

 

U, Max van Velzen, heeft
Ontegensprekelijk
Wat erbij kijken komt
Onder de knie

 

Met oprechte groeten,

H. Polzer


Ollekebollekes (I)

 

Aangezien ik sinds kort een groot liefhebber ben van het schrijven van ollekebollekes vond ik het een leuk idee om daar een weblocatie aan te wijden. Mede dankzij de inspiratie opgedaan door een medeliefhebber (Michèl de Jong) die ook graag bijdrages wilde leveren is het er nu eindelijk van gekomen. Het resultaat kunt u (dichtliefhebbers overal) hier bewonderen. Michèl verwoordde de geboorte van deze nieuwe freakface-telg op treffende wijze:

 

Licht in de duisternis!
Leve de vaklieden!
Kraai de victorie en
Hulde alom

Want vanaf thans worden
Dactylusminnenden
Danig verwend via
Freakface.com

 


Nieuwe aanwinsten

 

Ik bedacht mij dat ik me te veel concentreer op het uitbreiden van mijn collectie boeken van Drs. P en het verzamelen van geluidsdragers verwaarloos. Via het internet heb ik dus een aantal singles op de kop getikt die ik nog niet in mijn bezit had. Het zijn de meest bekende liedjes van Drs. P, althans bij het brede publiek. Het gaat (zoals u ziet) om Dodenrit (1974), Veerpont (1973), Knolrapen, lof, schorseneren en prei (1987) en Het hart Eener Deerne (ep, 1963).


 Drs. P signeert

Zondag 26 September was Drs. P aanwezig bij de feestelijke heropening van boekhandel Scheltema te A'dam om zijn recentelijk verschenen bundel "Toenemend Feestgedruis" te signeren. De Drs. was goed geluimd, alhoewel naar mijn mening de belangstelling tegenviel. Ondergetekende zag zijn kans om eindelijk eens met zijn idool op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Zie hier het resultaat:

Foto: Max van Velzen


 Bloemlezing Drs. P in vier dagen uitverkocht

 Een welingelichte bron meldt dat de bloemlezing uit de poëzie van Drs. P, Toenemend Feestgedruis (samengesteld door Cees van der Pluijm en uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar), binnen vier dagen uitverkocht is. De oplage bedroeg 4000 stuks. Het boek gaat nog deze week in de herdruk.
(Rottend Staal Online, 2-9-2004)


 Hoep Hoep Hiezee !!!! 

 

Op 24-08-2004 heeft Drs. P de respectabele leeftijd van 85 jaar bereikt. De eminentie doet kond van dit heuglijke feit tijdens een animerend gesprek in het programma NOVA (kijk elders op deze pagina voor de koppeling). Tevreden paffend aan zijn geliefde sigaar maar nog immer even kritisch lijkt de geweldenaar in goede gezondheid te verkeren. 

Tevens gaat dit feestgedruis gepaard met de publicatie van de bundel met de passende titel "Toenemend Feestgedruis" . Samensteller Cees van der Pluijm stuitte tijdens het maken van deze bundel op 'enig' onbegrip en onkunde bij de uitgeverij zoals hier te lezen is in één van zijn briljante columns! Uiteindelijk verliep de zware bevalling voorspoedig en is het een gezonde nakomeling geworden, getuige dit krantenartikel uit "De Gelderlander". De presentatie van het werk vondt plaats in hotel Pulitzer.

 

Foto: C. van der Pluijm

  

Eén van de sprekers van die avond was Drs. P's vriend en collega Ivo de Wijs. Deze maakte in zijn feestrede hierover nog een leuke woordspeling:

 

Dat hoekje in het Pulitzer Hotel,
Die erker waar hij werkzaam en alleen is,
Wordt door het personeel, dat snapt u wel,
Vaak aangeduid als Drs. P-nis.

 

De directie van hotel Pulitzer heeft de Drs. voor deze gelegenheid een tuinstoel met op de rug een naambordje aangeboden. Drs. P verblijft het liefst in de binnnentuin van het hotel en kreeg aldus zijn vaste plaats. Overigens vertelde Henk Verweerd van uitgeverij Liverse mij laatst dat de stoel niet meer te vinden is. De Drs. zit er echter niet mee.
   

Alhier nog een foto van een zichtbaar trotse Drs. die de lijvige bundel "Toenemend Feestgedruis" aan het toegestroomde publiek toont:

 

Foto: C. van der Pluijm

 


    Mezzo Macho, de briljante a capella zanggroep, is een theatertour begonnen waarbij het werk van Drs. P polyfoon ten gehore gebracht wordt. Ik heb de première beleefd en was danig onder de indruk. Het programma, genaamd P Capella, is een must voor liefhebbers van het werk van Drs. P alswel mensen die a capella waarderen. Briljante teksten in combinatie met briljante vocale kwaliteiten. Een streling voor het oor en de psyche. Lees hier mijn beknopt verslag van het optreden.

De meester zelf woonde het optreden van Mezzo Macho te Hoofddorp op 10 Maart 2005 bij. Hij sprak daar een passend dankwoord uit:

Publiek! U hoort gezangen van mijn hand
Door deze vocalisten uitgevoerd
Ze harmoniëren prachtig met elkander

Dus u begrijpt hoe diep ik ben ontroerd
Wat ik hier wegpink is een waterlander
Omdat de nummers wel genietbaar zijn

Nu hoort u die dan ook eens van een ander
Hartstochtelijk gebracht, en soms ragfijn
Belcanto dus, en dat in groepsverband

Publiek! Ik adviseer u expliciet:
Beluister Mezzo Macho en geniet!


 

   Drs. P schenkt archief aan Theater Instituut Nederland

H.H. Polzer, die onder het pseudoniem Drs. P naam heeft gemaakt als schrijver en vertolker van vele bekende liedjes, heeft zijn bijzondere en uitgebreide archief aan Theater Instituut Nederland geschonken. In het bijzijn van Drs. P en Ivo de Wijs, die het archief jarenlang thuis heeft bewaard en aangevuld, werd het 26 maart 2002 aan Theater Instituut Nederland overgedragen.

Het archief bevat, naast artikelen en interviews over Drs. P, handgeschreven scenario's van radio- en televisieprogramma's, liedteksten en gelegenheidsgedichten van Drs. P.
Archief Drs. P wordt in de collectie archieven van Theater Instituut Nederland opgenomen en zal voor geïnteresseerden te raadplegen zijn in de mediatheek van het Theater Instituut.

 Theater Instituut Nederland, Herengracht 168, Tel. 020 551 33 00, www.tin.nl. Open dinsdag t/m vrijdag 11.00- 17.00 uur, zater- en zondag 13.00-17.00 uurColofon:

 

Mijn speciale dank gaat uit naar Cees van der Pluijm, Jaap van den Born, Paul Ilegems, Jeu Wijnen en anderen voor hun hints, tips en belangeloze medewerking.

 

Al het beeld- en geluidmateriaal op deze weblocatie is (waar mogelijk) van een bronvermelding voorzien. Mocht iemand toch menen aanspraak te hebben op materiaal waar dit niet vermeld is; neem contact op met de webmeester en ik zal het z.s.m. verwijderen!


        Deze weblocatie is opgedateerd op 26-08-2015

        Copyright © Teksten en muziek H. H. Polzer

        Copyright © site 2003 by freakface                                              

        Contact:           mailme(at)freakface.com

 


   Vervoeg u alhier voor het portaal naar mijn andere weblocaties.